Bulgaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Bulgarije

 

Мекици
Mekitsi

Mekitsi (ev.: mekitsa) zijn gefrituurde platte broodjes van gerezen deeg, gemaakt van yoghurt, bloem en eieren. Afgezien van de yoghurt is het zo ongeveer hetzelfde als het veel bekendere Hongaarse lángos. Meestal zijn mekitsi ook een maatje kleiner, maar dat is geen wet van Meden en Perzen. Mekitsi worden in ieder geval niet, zoals lángos, met van-alles-en-nog-wat gegeten, maar alleen met geraspte kaas, jam, honing of poedersuiker. Maar ook dat is -uiteraard- geen ongeschreven wet, want in ons eigen keukentje laten we ons door niemand de les lezen, toch zeker?

mekitsi

Voor deze Bulgaarse mekitsi hebben we nodig:
500 gr. bloem
1 tl. zout
2 eieren
1 dl. yoghurt
½ blokje (= ± 20 gr.) verse (of 1 tl. droge) gist
1 tl. suiker
1 dl.lauwe melk

mekitsi
Doe de lauwe melk in een kommetje en verbrokkel er de gist boven. Doe er de suiker bij en zet het een kwartiertje opzij.


Klop de eieren los met een garde in een grote kom. Meng er al kloppend de yoghurt en het zout onder. Doe het gistmengsel erdoor en voeg nu beetje bij beetje de bloem door. Als het spul te dik wordt voor je garde ga je verder met een houten lepel. Lukt dat ook niet meer dan gebruik je je handen. Kneed het deeg tot je een mooi, zacht deeg hebt dat niet meer plakt. Leg het eventjes op een met bloem bestoven werkblad. De kom smeer je in met olie. Leg daar de deegbal in en draai hem een keer rond zodat hij helemaal met olie is bedekt. Dek het af met een theedoek en laat het op een warme, tochtvrije plaats een royaal uurtje rusten.

mekitsi
Als het deeg in volume is verdubbeld is het tijd om te gaan bakken. Verhit een grote pan met frituurolie. Trek nu steeds van het deeg een stuk af met je handen en vorm er een platte schijf van, met een diameter van -laten we zeggen- 15 cm. Wat kleiner kan ook. In het midden moet de schijf wat dunner zijn dan aan de randen, anders is het daar nog papperig als de rest mooi gebakken is. Laat de mekitsi in het hete vet glijden en frituur ze aan beide kanten mooi licht goudbruin.


Laat de mekitsi op keukenpapier uitlekken en serveer ze met poedersuiker, jam en/of honing, of -als je liever hartig hebt- geraspte feta.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *