Bulgaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Bulgarije

 

Чушки с леща – Chushki s leshta
Paprika’s met linzen

De puntpaprika’s in dit recept worden gevuld met gekookte linzen die zijn gekruid met knoflook, bonenkruid, munt en pittig paprikapoeder. Ze worden met wat kaas in de oven gebakken. Na het bakken kun je de velletjes heel simpel van de paprika’s halen of, beter gezegd, de paprika’s uit de velletjes eten. Het is een eenvoudig maar uiterst smakelijk vegetarisch gerechtje, geschikt als b.v lichte lunch, makkelijk te maken en -als de linzen eenmaal gekookt zijn- snel klaar.
Voor dit recept gebruiken we rode linzen. Die worden een beetje papperig als ze gaar zijn, en dat is precies wat we moeten hebben.

Paprika's gevuld met linzen

We hebben nodig:
4 grote rode puntpaprika’s
100 gr. rode linzen
½ l. sterke groentebouillon
1 teen knoflook
2 el. olie
1 tl. tomatenpuree
1 tl. scherp paprikapoeder
1 tl. bonenkruid
1 snuf tijm
1 snuf oregano
geraspte kaas (Goudse of zoiets)
peterselie

Kook de linzen gaar in ½ l. groentebouillon. Regelmatig roeren, want het is de bedoeling dat de linzen aan het eind van de kooktijd zo ongeveer alle bouillon hebben opgenomen. Rasp er de teen knoflook boven, schep het goed om en laat het zo een half uurtje staan.

Verwarm de oven voor op 180ºC.

Snij de paprika’s in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten.

Meng de linzen met de olie, de tomatenpuree en de kruiden. Maak daarbij de linzen een beetje stuk, maar doe het niet al te fanatiek. Met dit prutje vul je de paprika’s. Leg ze in een met bakpapier beklede bakplaat of -blik.

Verdeel de geraspte kaas over de gevulde paprika’s. Zet ze de voorverwarmde oven en bak het zo’n 15 – 20 minuten, tot het allemaal goed heet is en de kaas gesmolten is.

Bestrooi de paprika’s voor het serveren nog met wat paprikapoeder en evt. wat peterselie.

 

Paprika's gevuld met linzen
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *