Bulgaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Bulgarije

 

Пататник – Patatnik
Aardappelpannenkoek

Het Bulgaarse woord voor aardappel is “kartof” (картоф) of ook wel (in het westen van Bulgarije) kompir (компир). In het zuidelijk gelegen Rodopegebergte heet een aardappel echter een “patata”, net als in het aangrenzende Griekenland (Πατατα). En daar ligt dan ook de oorsprong van dit traditionele gerecht, de patatnik.

Een patatnik is een pannenkoek van fijn geraspte aardappel, uien en munt. Alle ingrediënten worden gemengd en langzaam gebakken in de koekenpan, op een zacht vuurtje. Soms wordt aan dit beslag nog sirene (feta), vlees en/of eieren toegevoegd. Soms worden kruiden gebruikt als bonenkruid en paprikapoeder.

De patatnik wordt ook wel gevuld met een aparte, losse vulling. Het deeg wordt dan in twee delen verdeeld; één deel gaat in de pan, daarop wordt een vulling geschept van kaas, vlees en/of groenten, met daarop weer de rest van het aardappeldeeg. De randen worden over elkaar gevouwen en dan wordt het geheel langzaam gebakken. Als de bodem mooi gebruind en gaar is wordt de aardappelkoek omgekeerd en afgedekt verder gebakken. Als vulling kan zo ongeveer alles dienen wat eetbaar is, dus ik zou zeggen: experimenteer er lustig op los met alle restjes en kliekjes vlees, kaas en groenten die je in je koelkast hebt liggen.

Dat gaan we allemaal niet doen vandaag. We houden het simpel bij het basisrecept voor de patatnik. Dat is al lekker genoeg.

Patatnik

Hier is het basisrecept voor patatnik:
½ kg. aardappelen
1 ui
munt
zout
evt.: 1 ei (hoeft niet per se, maar de pannenkoek zal minder snel uit elkaar vallen)
wat olie voor het bakken

Patatnik
Schil de aardappelen en rasp ze op een fijne zeef boven een kom. Pel de uien, rasp ze en meng ze samen met de gehakte munt (en evt. het ei) door de aardappelen. Laat het een kwartiertje rusten.


Verhit wat olie in een koekenpan. Spreid het aardappelbeslag uit over de bodem, in een laag van 1 – 2 cm. dik. Bak het op een matig vuurtje tot de bodem goudbruin is en een korstje krijgt. Draai de aardappelkoek om met behulp van een deksel (deksel op de pan, omdraaien en de aardappelkoek van het deksel terug in de pan laten glijden). Bak de patatnik verder tot ook de andere zijde goudbruin is.

Patatnik
Je kunt de aardappelpannenkoek natuurlijk ook in een (matig warme) oven bakken.


Lekker bij deze aardappelkoek is een lepel kyopoolu, ljutenitsa of een kwak zure room.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *