Bulgaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Bulgarije

 

Постни сарма – Postni sarma
Sarma voor de Vastentijd

Vegetarische gevulde koolbladeren – sarma, maar dan voor de vastentijd. Dan zijn de op de hele Balkan zo geliefde koolrolletjes namelijk eens een keertje niet gevuld met rijst en vlees, maar met groenten: erwtjes, aardappelen, worteltjes en bleekselderij. Voor de verstokte en onverbeterlijke vleesliefhebbers hebben we voldoende alternatieven. Zo hebben we hier een recept uit Servië, een uit Bosnië en een uit Roemenië, allemaal met vlees. Maar wij doen het vandaag even zonder.

Vegetarische gevulde koolbladeren - Sarma voor de vastentijd

Voor deze vegetarische sarma hebben we nodig:
1 hele zuurkool van ongeveer 1½ kg.

Een hele ingelegde kool moeten we hebben. In Duitsland te krijgen als “Sarmakohl” en bij ons hier en daar wel bij een buitenlandse winkel. Als je de tijd hebt kun je het ook zelf maken. Een recept daarvoor vind je hier.

3 – 4 aardappelen
1 – 2 wortelen
2 stengels bleekselderij
1 kop erwten (uit diepvries of blik)
2 eieren
1 kopje sap van de zuurkool
1 tl. scherp paprikapoeder
een forse snuf zwarte peper
1 zuinig bosje peterselie
1 genereuze tl. groentebouillon in poedervorm (blokje = ook goed)
zout

Vegetarische gevulde koolbladeren - Sarma voor de vastentijd
Schil de aardappelen en snij ze in blokjes. Snij ook de wortels en de selderij klein. Stoof ze in een pan met wat olie en wat water tot ze zacht zijn.


Laat het afkoelen en roer er dan de erwten, de rode en zwarte peper, de gesneden peterselie, de bouillon, een snuf zout en de eieren door.

Vegetarische gevulde koolbladeren - Sarma voor de vastentijd
Maak de zuurkoolbladeren los. Leg er een lepel van het groentemengsel op, vouw de zijkanten erover dicht en rol ze op. Zet de rolletjes naast elkaar in een diepe pan. Overgiet ze met een kopje van het koolsap en een kop water. Eventueel nog een beetje bouillon erbij. Kook ze op matig vuur, ongeveer 20 minuten.


Vegetarische gevulde koolbladeren – sarma voor de vastentijd.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *