Gerechten uit de keuken van Oostenrijk
Wiener Gulaschsuppe
Weense goulashsoep
Deze goulashsoep is zo’n echte onverwoestbare klassieker die eigenlijk nooit gaat vervelen. Rundvlees, spek, uien en aardappelen, pittig gekruid met paprikapoeder, majoraan en karwij. Pure troost voor de koude dagen. In Wenen staat deze soep dan ook al generaties lang in elk zichzelf respecterende eetgelegenheid op de kaart. Da’s zeker niet voor niets.
Voor deze goulashsoep hebben we nodig:
2 grote uien
200 gr. doorregen spek
2 el. botervet
1 teen knoflook
½ kg. mager rundvlees
1 el. bloem
1 el. mild paprikapoeder
1 tl. scherp paprikapoeder
1 snuf gemalen karwij
1 tl. (gedroogde) majoraan
1 el. tomatenpuree
1 l. runderbouillon (mag best van een blokje)
3 – 4 aardappelen
zout en peper
Voor deze Weense goulashsoep snij je de uien zeer fijn en snij je het spek in blokjes. Verhit het botervet in een soeppan en laat daarin de uien samen met het spek heel rustigjes bakken. Ondertussen snij je het rundvlees in blokjes.
Als de uien glazig worden gaat de gehakte teen knoflook erbij. Zet nu het vuur hoog en bak de blokjes rundvlees snel en krachtig rondom aan. Bestuif het ondertussen met de eetlepel bloem: die zal het vrijkomende vocht opnemen zodat je vlees niet stiekem gaat koken en taai wordt.
Haal nu de pan van het vuur en roer er de twee soorten paprikapoeder door. De tomatenpuree, het karwijzaad en de majoraan mogen er ook bij. Giet er een liter runderbouillon bij (als je denkt dat je niet genoeg soep hebt dan doe je er gewoon wat meer in), breng de goulashsoep weer aan de kook en laat het allemaal op een heel zacht vuurtje gaar worden. Het zou zomaar eens 1½ uur kunnen duren voordat het vlees zacht is.
Tijd genoeg dus om je aardappelen te schillen en in blokjes te snijden. Die gaan na ongeveer een uurtje in je goulashsoep. Nog een half uurtje laten pruttelen, kijken of het vlees lekker zacht is en nog eventjes afproeven op zout en peper.
Bij deze goulashsoep hoort natuurlijk een Kaisersemmel. Stokbrood mag ook. Voorlopig kun je er in ieder geval weer tegen.
Hallo ‘Admin’,
Wat een prettige site met goeie recepten heb je hier opgebouwd! Dank hiervoor!
Dat is eigenlijk alles wat ik even wilde laten weten.
Groet,
Mark
voor hoeveel personen is dit gerecht?
met deze hoeveelheid goulashsoep zou je toch al gauw zes hongerige maagjes gelukkig kunnen maken…
Dank voor uw reactie.
nog 1 vraag : gaat het om verse doorregenspek of om gerookte spek?
Alvast bedankt
Zelf gebruik ik altijd gerookt spek, maar met vers spek zal het ook prima gaan. Succes ermee!
Nogmaals mijn dank. Laat spoedig weten hoe het bevallen is.
Vriendelijke groeten