Hongaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Hongarije

 

Fogasfilé Kárpáti módra
Snoekbaars uit de Karpaten

De Karpaten, de bergketen die zich over een lengte van een slordige 1500 km. uitstrekt van Tsjechië via Slowakije, Polen, Oekraïne en Roemenië tot in het noorden van Servië, ligt eigenlijk in een halve cirkel rond -dus buiten- Hongarije. Toch is het minder vreemd dan het lijkt dat dit recept voor snoekbaars uit de Karpaten juist uit dat land afkomstig is. Vroeger namelijk, tot het einde van de Eerste Wereldoorlog, was het Hongaarse grondgebied een heel stuk omvangrijker en besloeg het, naast het huidige Hongarije, onder ander geheel Slowakije, een tipje Polen, een stukje Oekraïne, een forse lap Roemenië en een puntje Servië. Zo ongeveer dezelfde halve cirkel dus dan de Karpaten.

Na aldus de prangende vraag te hebben beantwoord wat Hongarije met de Karpaten heeft te maken wacht ons de volgende kwestie, nl.: wat dit klassieke Hongaarse visgerecht in de Karpaten te zoeken heeft. Het antwoord daarop luidt: paddenstoelen en rivierkreeften. In de dichtbegroeide hellingen van de Karpaten vind je namelijk een overvloed aan de smakelijkste paddenstoelen en in de vele riviertjes, stroompjes en watertjes wemelt het van de rivierkreeftjes. Daarmee maken we de saus voor onze snoekbaars.

Snoekbaars Karpaten-stijl, dat is snoekbaars in een romige saus van paddenstoelen en rivierkreeftenstaartjes, gekruid met dille. De vis wordt met witte wijn in de oven gegaard en opgediend met een saus waarin de paddenstoelen en de kreeftjes gaar hebben mogen sudderen.

4 filets van snoekbaars van elk ± 150 gr.
1 kleine ui
1 el. bloem
250 gr. champignons
boter
zout en peper
3 dl. groente- of visbouillon
1 dl. room
1 dl. witte wijn
100 gr. rivierkreeftenstaartjes
1 bosje dille

Verwarm de oven voor op 200ºC.

Snipper het uitje en bak het in een paar lepels boter glazig. Ondertussen maak je de champignons schoon en snij je ze in plakjes. Als de uien gaan kleuren bestrooi je ze met de bloem. Schep het om zodat alle bloem door het vet is opgenomen en giet er dan beetje bij beetje de bouillon bij. De champignons mogen nu ook in de saus. Breng het aan de kook, zet het vuur laag en meng er de room onder. Kruid het met zout en peper, roer het af en toe eens om zodat er niets aanbrandt en laat het verder heel rustigjes zijn gangetje gaan.

Kruid de snoekbaarsfilets met wat zout. Vet een ovenschaal in met boter, leg er de visfilets in en overgiet het met het glas witte wijn. Dek de schaal goed af met aluminiumfolie en zet het in de hete oven. Tien minuten zou voldoende moeten zijn om te zorgen dat de visfilets juist gaar zijn.

Als de visfilets gaar zijn haal je ze uit de oven. Meng nu eerst de fijngehakte dille en de rivierkreeftenstaartjes door de saus en laat het nog 1 minuutje heel zachtjes gaan. Ondertussen leg je de visfilets op voorverwarmde borden. Overgiet de filets met de hete saus en zet deze snoekbaars à la Karpaten samen met wat gekookte aardappelen zonder verder getreuzel op tafel.

 

Snoekbaars uit de Karpaten
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *