Kroatische recepten       Gerechten uit de keuken van Kroatië

 

Pita od kajsija
Abrikozengratin

“Pita” betekent brood, en “kajsija” (ook: marelica) zijn abrikozen. Brood met abrikozen dus. Gewoonlijk wordt er een vrij eenvoudige taart mee bedoeld van een deegbodem met een vulling van abrikozenjam. Een taart die in alle landen van voormalig Joegoslavië populair is.

Dit recept is ietsje ingewikkelder. Het is eigenlijk een gratin, of zo je wil een omgekeerde taart. De abrikozen gaan op de bodem van een ovenschaal en worden afgedekt met een laag rijst vermengd met ei. Dat wordt in de oven gebakken, waarbij de eieren stollen en de rijst een “omgekeerde bodem” vormt.

Abrikozengratin

Voor onze abrikozengratin hebben we nodig:
700 gr. verse abrikozen*

*Verse abrikozen zijn zonder meer het lekkerst, maar je kunt natuurlijk ook gedroogde abrikozen nemen. Je kunt ze dan laten wellen in hetzelfde vocht als waar je ze in kookt: citroensap, Amaretto, suiker en citroenschilletjes, maar dan zal er wel een beetje water bij moeten.

1 citroen
30 gr. amandelen, geschaafd
4 cl. Amaretto
½ l. melk
150 gr. ronde korrel rijst
120 gr. suiker
60 gr. gesmolten boter
3 eieren
1 vanillestokje
zout
poedersuiker

Abrikozengratin
Verhit een pan met water en blancheer er de abrikozen in, vijf minuten. Giet ze af en laat ze afkoelen.


Snij het vanillestokje in de lengte doormidden. Breng de melk aan de kook, samen met het vanillestokje en een snufje zout. Doe er de rijst bij en kook het in 20 à 30 minuten op een klein vuurtje gaar. Laat de rijst afkoelen en verwijder het vanillestokje.

Abrikozengratin
Verwarm de oven op 180ºC. Breek het ei boven een kommetje en scheid het eiwit van de dooier. Klop de boter los met 30 gr. suiker en het eigeel. Roer het door de rijst. Klop het eiwit met 30 gr. suiker stijf en meng het voorzichtig onder de rijst.


Ontvel, halveer en ontpit de abrikozen. Schaaf wat schil van de citroen en pers hem uit. Meng het sap en de schilletjes met de abrikozen, samen met de rest van de suiker en de Amaretto. Breng het in een pannetje aan de kook en laat 5 tot 10 minuten zachtjes pruttelen.

Abrikozengratin
Vet een gratinvorm/ovenschaal in met boter en doe er de gekookte abrikozen in. Strooi er de amandelen overheen en daarover de rijst. Zet het in de oven. Bedek na 20 minuten de vorm met aluminiumfolie en laat het dan nog eens 10 à 20 minuten bakken.


Bestrooi de abrikozengratin met poedersuiker en serveer hem warm.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *