Roemeense recepten      Gerechten uit de keuken van Roemenië

 

Ciuperci cu sos de cașcaval
Paddenstoelen met kaassaus

Dit eenvoudige vegetarische gerechtje van paddenstoelen met een romige kaassaus vormt, samen met een frisse salade en een stukje vers knapperig brood, een uiterst bevredigende lunch. Met dezelfde salade plus een portie aardappeltjes of mămăligă is het een voedzaam hoofdgerecht. Het woordje “cașcaval” duidt geen bijzondere soort kaas aan, maar wordt gebruikt voor alle soorten gerijpte “gele” kaas (in tegenstelling tot “witte” verse kaas zoals b.v. feta of kwark). Neem dus gerust Goudse kaas of iets dergelijks.

Paddenstoelen met kaas

400 gr. champignons
1 kleine prei
3 tenen knoflook
1 blokje groentebouillon
2 dl. zure room
5 – 6 el. geraspte Goudse kaas
scherp paprikapoeder

Maak de champignons en de prei schoon en snij ze in plakjes/ringetjes. De knoflook hak je fijn. Verhit een flinke klont boter in een pan en bak daarin de champignons op hoog vuur twee minuutjes aan. Schep het regelmatig om. Doe de prei en de knoflook erbij en laat het nog een minuutje verder bakken. Nu gaat er een scheut water (of witte wijn) doorheen. Breng het aan de kook, kruid het met de groentebouillon en laat het een minuut of tien gaan, op een matig vuurtje, tot de champignons hun vocht verloren hebben en het vocht uit de pan grotendeels is verdampt.

Schep de room nu door de paddenstoelen. Breng het weer aan de kook, laat het een minuutje stevig opkoken en zet het vuur dan uit. Meng er 5 – 6 el. geraspte kaas door, lepel de paddenstoelen op voorverwarmde borden en bestrooi het met scherp paprikapoeder. Serveren met aardappeltjes, mămăligă of knapperig brood.

 

Paddenstoelen met kaas
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *