Servische recepten      Gerechten uit de keuken van Servië

 

Ražnjići
spiezen

Over zo ongeveer de hele aardbol zijn en blijven ze populair: spiesjes van de gril, en Servië vormt hierop geen uitzondering. Vlees, vis, groenten en fruit: zo ongeveer alles wat eetbaar is kan en gaat er aan. Een receptenboek waar elke combinatie in zou staan die mogelijk was zou al gauw een halve bibliotheek beslaan. In Servië houden ze het vooral bij vlees. Kip, rund, kalf, lam, geit; ze eten het allemaal, maar waarmee de Serviërs in de consumenten-top tien staan, dat is varkensvlees. Ik stel voor dat we dat vandaag dan ook aan onze ražnjići rijgen. Het vlees gaan we eerst marineren in olie met een paar tenen knoflook, peper en zout. Dan rijgen we het aan pennen met wat laurierblaeren en gaan ze op de gloeiend hete grill. Daarbij serveren we dan, zoals in deze streken te doen gebruikelijk, fijngesneden rauwe uien. Dat is namelijk bijzonder lekker bij geroosterd vlees. En ajvar natuurlijk. Een barbecue zonder ajvar, ach, dat is als Kerst zonder boom, als Pasen zonder eieren, als voorjaar zonder rokjesdag…

Ražnjići

Voor onze ražnjići van varkensvlees hebben we nodig:
1 kg. varkensvlees, in blokjes, of een combinatie van varkensvlees en kalfsvlees.
zout en peper
2 el. olie
2 tenen gehakte knoflook
1 fijngehakte ui
15 kleine laurierblaadjes, doormidden gebroken

Ražnjići
Dep de blokjes vlees droog en doe ze in een schaal. Bestrooi ze met zout en peper en schep ze goed om. Giet er de olie over, en doe er de gehakte knoflook en de ui bij. Roer het nog eens goed om en zet het minstens drie uur in de koelkast. Af en toe eens omscheppen.


Rijg het vlees aan pennen, na elke twee blokjes vlees 1 half laurierblad en gril ze op een hete barbecue.

Ražnjići
Serveer ze met gehakte of zeer fijn gesneden uien, ajvar en een aardappelsalade of een koolsalade.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *