Gerechten uit de keuken van Slowakije
Okurkový salát
Komkommersalade
Komkommer met azijn en suiker. Dat is het hele “recept”. Eigenlijk is het te simpel om op te schrijven, maar toch… als ik aan een zomerse dag uit mijn kindertijd denk, dan zie ik deze salade weer buiten op de tafel staan. Ik was er gek op.
Voor deze zomerse komkommersalade hebben we niet veel nodig:
1 komkommer
wijnazijn (rood of wit, dat maakt niet uit)
suiker
zout en peper
Schil de komkommer en rasp hem heel grof boven een doek. Knijp zoveel mogelijk het vocht uit de komkommer.
Als je de komkommer niet uitknijpt wordt het een waterige toestand met een flauwe smaak. Bovendien veroorzaakt het komkommervocht bij veel mensen maagzuurproblemen.
Doe het allemaal in een schaal, giet er twee of drie eetlepels azijn bij en drie theelepels suiker. Als het niet nat of niet zoet genoeg is mag er rustig nog wat bij. Zwarte peper en een beetje zout erover en dan in de koelkast even ijskoud laten worden.
Winston Churchill zei het al:
“All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honour, duty, mercy, hope…”
…komkommersalade…