algemeen AJVAR – algemene producten en bereidingswijzen

Botervet

Botervet, ook geklaarde boter of boterolie genoemd, is roomboter die ontdaan is van het water, het melkeiwit en de melksuiker. Uit de Indiase keuken kennen we het als “ghee”, in Duitstalige landen wordt botervet verkocht als “Butterschmalz”. Botervet is door het minimale gehalte aan water veel langer houdbaar dan boter. Ongekoeld ongeveer 9 maanden, gekoeld tot zo’n 15 maanden.

Botervet

Het grote voordeel van botervet in de keuken is dat het een veel hogere verbrandingsgraad heeft dan boter. Het begint pas te roken als het boven de 200ºC komt. Dat maakt het vooral geschikt voor het krachtig aanbraden van vlees.

Botervet

Botervet zelf maken

Botervet kun je heel makkelijk zelf maken. Laat de boter heel voorzichtig smelten in een steelpan en hou hem ongeveer een half uur vloeibaar. Hou het vuur zo klein mogelijk: de boter mag absoluut niet bruin worden.

Wat er nu gebeurt is dit: de geronnen eiwitten vormen schuim aan de oppervlakte en zetten zich vast aan de bodem. Het water verdampt.

De boter wordt nu “geklaard” door het schuim af te scheppen en vervolgens de boter te filteren.

Giet het in een jampotje en laat het afkoelen. Klaar.

Botervet

Een kilo boter levert ongeveer 700 gram botervet op.

Botervet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *