algemeen AJVAR – algemene producten en bereidingswijzen

Court-bouillon

Court-bouillon (“korte” of “snelle” bouillon) wordt vooral gebruikt om vis en zeevruchten in te pocheren (= garen in vocht dat tegen de kook aan wordt gehouden), maar ook voor andere zaken zoals groenten, eieren of orgaanvlees.
Court-bouillon maak je heel simpel met niet meer dan water, zout, een beetje witte wijn, wat groenten (wortel, ui en selder) en een bouquet garni van tijm, peterselie en een laurierblad, eigenlijk de basis dus van visbouillon. Een court-bouillon om kreeft of zeevruchten in te bereiden hoeft niet meer te zijn dan water, zout en citroensap, en een court-bouillon voor gepocheerde eieren is al even eenvoudig: water, zout en wijnazijn.

Court-bouillon

Court-bouillon voor vis maak je zo:
1 liter water
1 glaasje witte wijn
1 stengel bleekselderij, in drie of vier stukken gehakt
1 ui, in vieren gesneden
1 wortel, in een paar stukken gehakt
een paar takjes tijm en peterselie
1 laurierblad
½ theelepel zout
een paar zwarte peperkorrels

Het recept is kinderlijk eenvoudig. Doe alles in een pan en breng het aan de kook. Laat het 20 minuutjes pruttelen en je bent klaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *