algemeen AJVAR – algemene producten en bereidingswijzen

Daslook

Daslook (Allium ursinum) is een plant uit de lookfamilie (Alliaceae). De soortaanduiding ursinum (Ursus = beer) is ontstaan door het oude bijgeloof dat beren na hun winterslaap zich eerst aan deze plant tegoed deden. In Duitsland heet de plant dan ook Bärlauch: beerlook.

De plant wordt 20 – 30 cm hoog en bloeit van april tot mei. De ovale bladeren zijn 3-5 cm breed, donkergroen en parallelnervig. De zuiver witte bloemen hebben zes witte bloemdekbladen en zijn in losse bolvormige schermen gegroepeerd. Ze bevat zes meeldraden en een driedelige stamper. Deze zijn omgeven door zes breed ovale bloemdekbladen. De zaden zijn zwartbruin.

De plant komt in vrijwel heel Europa voor, met uitzondering van het Middellandse zee-gebied, tot in Klein-Azië, de Kaukasus, Siberië en Kamtsjatka, en groeit tot op hoogten van zo’n 1900 meter. Je vind ze meestal in grote groepen in schaduwrijke loofbossen met een humusrijke, vochtige, kalkhoudende ondergrond.

Daslook wordt van oudsher al gebruikt als medicinale plant en als keukenkruid, in b.v. soepen, sauzen, kruidenboter of pesto, of als groente in het voorjaar. De plant smaakt licht naar uien, en vooral naar knoflook.

Bij het verzamelen van de bladeren in het voorjaar wordt de plant nogal eens verwisseld met de bladeren van het lelietje-van-dalen, de gevlekte aronskelk en de herfsttijloos die alle drie uiterst giftig zijn. Ook omdat de plant in Nederland vrij zeldzaam is, en daarom wettelijk beschermd, kun je het beste een plantje kopen in het tuincentrum.

daslook

Daslookpesto

Daslookpesto maak je door de basilicum en de knoflook in de klassieke Italiaanse pesto te vervangen door daslookbladeren. Ook de pijnboompitten kun je vervangen door walnoten of een mengsel van walnoten en zonnebloempitten, en de Parmezaanse kaas door een andere harde kaas.

het recept:
1 bosje daslookblad
2 el. walnoten
walnoten- of een andere plantaardige olie, b.v. zonnebloemolie
zout
fijn geraspte oude kaas, of Parmezaanse kaas

De walnoten kun je best eerst even (kort!) roosteren in een droge koekenpan: door de warmte gaat de olie in de noten heerlijk geuren.

Haal de steeltjes van het daslookblad en maak ze samen met de walnoten en een eetlepel olie in een vijzel of keukenmachine fijn. Giet er steeds een scheutje olie door tot de pesto de gewenste dikte heeft gekregen. Roer er tot slot de geraspte kaas doorheen.

In de koelkast blijft de pesto zeker een week goed, maar als je hem langer wil bewaren, doe dat dan in de vriezer. Maar pas op: doe er dan nog geen kaas doorheen. Voeg die pas toe na het ontdooien.

nog meer recepten met daslook:
Daslooksoep
Daslook-gnocchi
Salade van daslook
Meerval met daslooknoedels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *