Karwij

algemeen AJVAR – algemene producten en bereidingswijzen

 

karwijzaad

Karwij of komijn?

Karwij (Carum carvi) en komijn (Cuminum cyminum) worden vaak door elkaar gehaald. Dat komt deels door de grote overeenkomst in smaak en uiterlijk, maar vooral ook omdat de namen in veel talen grote overeenkomst vertonen. Volgens de meeste online woordenboeken en vertaalprogramma’s is er dan ook geen verschil: het wordt allebei vertaald als komijn.

Door de overeenkomst in smaak (warm, kruidig, anijsachtig) zijn beide kruiden in gerechten wel als vervanger voor elkaar te gebruiken, maar de smaak van karwij is grofweg dubbel zo sterk als van komijn, en daarom moet karwij in ongeveer de halve hoeveelheden van komijn worden toegepast. Afgezien van de sterkte van de smaak is karwij iets zoeter en scherper, terwijl komijn wat bitterder is. Ook de vorm is een beetje anders: karwijzaad is licht gebogen, terwijl komijnzaden recht zijn.

Karwij komt in het wild voor in West-Azië, Europa en Noord-Afrika. Hij groeit in weilanden, op bermen en op dijken. De plant wordt ook wel echte karwij genoemd. Hij wordt 30-60 cm hoog en heeft fijne, dubbelgeveerde bladeren. De plant vormt een penwortel.

Als medicinaal kruid wordt karwijzaad onder andere aanbevolen bij maagklachten (winderigheid, opgeblazen gevoel, krampen); ook bevordert het de eetlust.

En nu komijn. Komijn is afkomstig uit Iran, Syrië, India en Turkije. De plant groeit het best in een zanderige, gedraineerde bodem en in een gebied met een warm klimaat, zoals aan de kust van de Middellandse Zee. In Nederland is gemalen komijnzaad ook wel bekend als “djinten”: of “djintan”, een verbastering (of oude schrijfwijze?) van de Indonesische naam voor komijn: “jintan”.

Zo. De conclusie van dit alles: aangezien komijn niet inheems is in Europa en karwij wel, ligt het voor de hand dat we voor authentieke Europese gerechten geen komijn nemen, maar karwij. Te meer daar er wel degelijk een -weliswaar klein-, maar toch duidelijk verschil is in smaak.

Tenzij uitdrukkelijk komijn bedoeld wordt natuurlijk.

Of als je karwij op is, maar je hebt nog wel komijn.

Weet je wat je doet: je zoekt het maar mooi zelf uit.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *