Mayonaise

Mayonaise

Zelf mayonaise maken is kinderlijk eenvoudig. Belangrijk is alleen dat alle ingrediënten dezelfde temperatuur hebben, anders gaat het spul gegarandeerd schiften. Haal alles dus een uurtje voordat je begint uit kelder, kast en koelkast en zet het gezellig bij elkaar op het aanrecht. Gebruik ook kakelverse eieren en een neutraal smakende olie zoals maïs- of arachideolie.

Mayonaise

Om zelf mayonaise te maken hebben we nodig:
2 eierdooiers
4 dl. olie
1 tl. citroensap
1 tl. scherpe mosterd
1 snufje zout
witte peper

Klop het ei los met het citroensap en de mosterd tot een glad mengsel. Giet er nu druppelsgewijs een beetje olie bij, en blijf kloppen met je garde tot alle olie is opgenomen. Naarmate het spul meer op mayonaise begint te lijken mag het druppelen geleidelijk overgaan in een heel dun straaltje, heel rustig aan, en blijf vooral kloppen. Zo ga je verder tot alle olie is opgenomen en je een dikke, gladde mayonaise hebt. Breng het spul op smaak met zout en peper en evt. nog wat mosterd of citroensap.

Mocht je mayonaise tijdens het maken onverhoopt toch gaan schiften, dan kan een eetlepel lauw water de zaak meestal nog wel redden.

Is je mayonaise te dik geworden, doe er dan nog wat citroensap door. Is ze te dun, klop dan een eierdooier los en giet daar al kloppend je te dunne mayonaise met zuinige beetjes tegelijk bij.

Bewaar je zelfgemaakte mayonaise maximaal een week in de koelkast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *