AJVAR – algemene producten en bereidingswijzen
Okra
Okra is de onrijpe vrucht van Abelmoschus esculentus, een overblijvende plant, die wordt gebruikt als groente. De naam Abelmoschus is afgeleid van het Arabische “abu-l-mosk” (wat “vader van muskus” betekent), vanwege de naar muskus ruikende zaden.
Oorspronkelijk komt okra waarschijnlijk uit Ethiopië, en werd door de oude Egyptenaren zeker al rond de 12e eeuw v.Chr. verbouwd. Via Noord-Afrika en het Midden-Oosten is de groente verder verspreid.
De plant groeit snel, en is in een maand of twee klaar om te oogsten. De vruchten worden 4 tot 5 dagen na de bloei geplukt. De vruchten worden gekookt gegeten, en soms worden de zaden geroosterd en gemalen gebruikt als koffiesubstituut.
Niet alleen lekker, die okra’s, maar ook razend gezond: de groente bevat slechts 30 Kcal. per 100 gram en geen enge dingen als verzadigde vetten of cholesterol. Boordevol met vezels zit het, en die schijnen heel gezond te zijn, net als de vitamines die er in zitten: A, B, C en E. En alsof dat nog niet genoeg is zitten er ook nog antioxidanten in als beta-caroteen (goed voor je ogen en je botten) en luteïne. Het is niet te geloven.
Okra moet je jong, zacht en vooral vers eten. Koop ze op de dag dat je ze klaarmaakt en alleen als ze helder groen zijn. Hebben ze bruine plekken, of zien ze er droog of kleurloos uit? Laat ze dan lekker liggen en maak iets anders.
Recepten met okra:
kippensoep met okra
kalfsvlees als in Ulcinj
rundvlees met okra
djuvec met kalfsvlees en okra
Višegrad soep
kalfssoep uit Sarajevo