Piment

algemeen AJVAR – algemene producten en bereidingswijzen

 

Piment

Pimentkorrels, dat zijn de gedroogde zaden van de Pimenta dioica, een plant die van oorsprong uit Centraal-Amerika en West-Indië kwam, maar nu in warme streken over de hele wereld wordt gecultiveerd. Het specerij is ook bekend onder de namen Jamaïcapeper, pimentbes, allspice, Engelse peper en nagelpeper. De zaden ruiken naar kruidnagel met een vleugje kaneel en nootmuskaat, en de smaak is scherp peperig.

piment

De eerste Europeaan die piment leerde kennen was Columbus, toen hij tijdens zijn tweede reis naar de Nieuwe Wereld het eiland Jamaïca aandeed. Al snel werd het specerij geïntroduceerd in de Mediterrane en Europese keukens. Piment wordt nog steeds voornamelijk in Jamaïca verbouwd, hoewel andere Centraaal-Amerikaanse landen de specerij ook exporteren, zij het in verhoudingsgewijs kleine hoeveelheden.

De zaden worden geplukt wanneer ze nog groen zijn en gedroogd in de zon. In gedroogde toestand zijn ze bruin van kleur en lijken op grote peperkorrels. Die korrels behouden veel langer hun aroma dan het spul in gemalen toestand. Koop dus korrels, en maal ze (zo nodig) vlak voor gebruik.

piment

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *