AJVAR – algemene producten en bereidingswijzen
Snijbiet
De snijbiet (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. vulgaris) is een plant uit de amarantenfamilie (Amaranthaceae), waartoe o.a. ook de rode biet, de suikerbiet, de brave hendrik en de spinazie behoren. Zo links en rechts wordt de groente ook wel warmoes genoemd. Snijbiet is een bladgewas, waarvan de bladeren en de bladstelen als groente worden gegeten. De smaak lijkt nogal op die van spinazie met een klein vleugje dat herinnert aan de rode biet, met in de verte iets bitters dat aan andijvie doet denken. Als je geen snijbiet kunt krijgen is spinazie dan ook een goed alternatief.
Ook uiterlijk lijkt de groente met haar hoge, rechtopstaande bladeren nogal op spinazie. Er zijn verschillende soorten met verschillende kleuren blad; bleek, geel, licht- tot donkergroen en donkerrood. De bladeren kunnen gerimpeld of glad zijn. Van de plant worden de bladeren en de stelen geoogst, niet de wortels. Het goede nieuws is dat het blad daarna gewoon weer aangroeit, zodat er per seizoen drie of vier keer geoogst kan worden. Tot eind september duurt het feest, dan is het wel zo’n beetje afgelopen.
Zo maak je snijbiet klaar:
Was de groente goed in ruim water, want er kan nogal wat zand tussen zitten. Het blad scheur of snij je van de stelen (de “ribben”), want dat heeft minder kooktijd nodig. Het blad laat je, net als spinazie, slinken in wat boter of olie, of in een scheutje water. De ribben stoof of kook je in een minuut of tien gaar.
Snijbiet kun je niet lang bewaren. Hoogstens twee dagen in je koelkast, daarna is het rijp voor de gft-bak.
Recepten met snijbiet:
Blitva
Rollade van ajvar en snijbiet
Soparnik
Gevulde inktvis