Vegeta

algemeen AJVAR – algemene producten en bereidingswijzen

 

Vegeta

Vegeta is een mengsel van zout, kunstmatig gedroogde groenten (wortel, pastinaak, uien, selderij, peterselie), de smaakversterkers mononatriumglutamaat (E621) (bij ons beter bekend als ve-tsin) en natriuminosinaat (E631), suiker, maïszetmeel, specerijen, en riboflavine (E101) voor het gele kleurtje. Een soort bouillon dus. Het wordt gebruikt om soepen, sauzen, stoofschotels en gehaktmengsels op smaak te brengen.
Het wordt geproduceerd door Podravka, een bedrijf uit Kroatië, en is in heel Oost-Europa populair.

Sinds de vrije markt haar intrede heeft gedaan in dit deel van Europa kwamen er natuurlijk kapers op de kust. Zo kwam b.v. Nestlé in Servië en Montenegro met “začin c”, en in Tsjechië, Slowakije en Polen wordt onder de merknaam Sanvee een dergelijk goedje verkocht als “Superveget”.

Als je geen van deze spullen kunt krijgen zou ik gewoon groentebouillon gebruiken. Dat is dan wel niet helemaal hetzelfde, maar het is een acceptabel alternatief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *