Visbouillon

algemeen AJVAR – algemene producten en bereidingswijzen

 

Visbouillon

Visbouillon maken is niet moeilijk, het kost niet eens zo erg veel tijd, en het is natuurlijk stukken lekkerder dan bouillon van een blokje. Je kunt rustig een flinke hoeveelheid maken, want het is, zoals alle bouillon, uitstekend te bewaren in de diepvries. Erg praktisch is om het in ijsblokvormpjes in te vriezen.

Er zijn natuurlijk een heleboel manieren om visbouillon te maken. Het hangt allemaal af van je smaak, van het soort vis dat je gebruikt, en waar je het voor nodig hebt. Varieer dus naar hartenlust, maar hou het een beetje neutraal. Als je er b.v. karwij, knoflook of paprikapoeder doorheen gaat gooien zijn de gebruiksmogelijkheden van je bouillon beperkt.

visbouillon

Visbouillon maken

1½ liter water
1 stengel bleekselderij, gehakt
1 kleine ui, in vieren
1 laurierblad
½ theelepel zout
½ theelepel versgemalen peper
een half pond (mag ook best wat meer zijn) “visafval”: d.w.z. koppen, staarten, graten waar nog wat vlees aan zit, ingewanden zoals de lever, etc.

Het recept is kinderlijk eenvoudig: doe alles tot en met de peper in een pan en breng het aan de kook. Als het kookt gaat de vis erbij. Opnieuw laten koken en dan een half uurtje rustig laten pruttelen. Daarna afgieten door een fijne zeef en klaar is kees.

Hieronder nog een tweede recept voor visbouillon. Dit is ietsje eleganter, met wijn en boter.

Visbouillon (2)

1 pond vis (koppen, graten, etc.)
3 dl. witte wijn
2 – 3 worteltjes
1 ui
1 sjalotje
1 kleine prei
een klont boter (50 gr.)
een bouquet garni: een paar takjes peterselie, wat tijm en een laurierblad

Maak de groenten schoon en snij of hak ze in stukken. Verhit de boter in een pan en laat daarin de groenten 5 minuten zweten. Ze mogen glazig worden, maar niet verkleuren.
Doe de stukken vis erbij. Laat nog eens 3 – 4 minuten zweten. Giet er dan de witte wijn bij, roer het allemaal goed door elkaar. Dan giet je er een ruime halve liter water bij, samen met het bouquet garni. Breng het aan de kook, schuim het een paar keer goed af en laat het dan 20 – 25 minuten heel zachtjes pruttelen met het deksel op de pan. Geen zout erin, en ook geen peper.

Giet het door een fijne zeef, en druk met een houten lepel zoveel mogelijk het vocht uit de groenten en de vis. Laat de bouillon snel afkoelen en bewaar hem in de koelkast, of vries hem in.

Eén reactie op “Visbouillon

  1. Beste mensen, beste redactie,
    Per toeval kwam ik op jullie site en ik werd gelijk verrast en enorm blij van jullie site politiek. Wat een verademing om eens op een site terecht te komen waar het blijkbaar enkel gaat om het delen van leuke alom gewaardeerde recepten en niet om allerlei bij bedoelingen. Bedoelingen waar je als bezoeker niet om vraagt, maar die je bijna niet meer kan ontlopen op internet. Mijn hart deed gelijk een paar figuurlijke vreugde dansjes en ik ben gelijk een enorm fan van jullie! Ik wens jullie dan ook veel succes met jullie site. Hopelijk kunnen wij als bezoeker nog lang hiervan genieten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *