Vossebessen

algemeen AJVAR – algemene producten en bereidingswijzen

 

Vossebessen

De vossebes of rode bosbes (Vaccinium vitis-idaea) is de vrucht van een dwergstruik uit de heidefamilie. Niet te verwarren met de hier veel bekendere cranberry (Vaccinium macrocarpon), waar je vooral tijdens de kerstdagen mee wordt doodgegooid. Cranberries komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika en groeien in Europa vrijwel uitsluitend op de Nederlandse waddeneilanden nadat daar -zo wil het verhaal- in 1845 een vat met besjes is aangespoeld. De smaak van die bessen is minder geschikt voor de Centraal-Europese keukens.

Vossebessen dus, en wat we in de regel nodig hebben zijn geen verse bessen, maar vossebessencompôte. Die wordt veel gebruikt als smaakmaker in sauzen en stoofpotten, vooral van wild, gaat goed samen met schnitzel of kipfilet en is absoluut onmisbaar als garnituur bij een gerecht als svíčková of deze Tsjechische linzenpaté.

Vossebessencompôte is in Nederland misschien niet altijd even makkelijk te krijgen, maar in Duitsland staan ze in iedere supermarkt in het schap als Preiselbeeren. Zweedse winkels, die verkopen het ook nogal eens. Nee, we noemen geen namen.

recepten met vossebessen(compôte)
Svíčková na smetaně
hertengoulash
eend met rode kool
hertengoulash
ossenstaart op Weense wijze
gegrilde encián
linzenpaté
Wiener schnitzel
Steirisches schnitzel

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *