Ćevapi, kebapcheta en mititei: de fameuze gehaktworstjes van de Balkan
ćevapčići uit Bosnië
ćevapčići uit Servië
ćevapčići uit Uzice, met kajmak
ćevapčići uit Leskovac
ćevapčići als in Sarajevo
nog meer ćevapčići, nu uit Banja Luka
kebapcheta, de gehaktworstjes uit Bulgarije
mititei, de trots van Roemenië
Pljeskavica, de overtreffende trap van de hamburger
Servische pljeskavica
pljeskavica uit het Servische Vranje
Bosnische pljeskavica
pljeskavica uit Bulgarije
gurmanska pljeskavica: de overtreffende trap van de pljeskavica!
pljeskavica uit Zlatibor, met kajmak, paprika en een heleboel knoflook
Ražnjići, de feestelijke spiesjes die op geen bbq mogen ontbreken!
gehaktspiezen uit Servië
spiesjes van kalfsvlees
nog meer spiezen
Roemeense kipspiezen met venkel
Bosnische shish kebab
“Ispod peke”: een speciale techniek uit Dalmatië en Montenegro
kalfsvlees “ispod peke”
lamsvlees “ispod sača”
een paar heel bijzondere bbq-gerechten uit Roemenië
bulz
lamspastrami
saramură van kip
Gegrilde kip is altijd een succes. Deze komt uit Hongarije
gegrilde kip
Zo wordt in Servië vlees gegrild
Bela vešalica
In Slowakije en Tsjechië wordt het netjes verpakt
živánska
živáňská van ossenhaas
Vissen voor op de bbq
forel in spek
forel met kruiden
meerval met yoghurtsaus
vis “onder de klok”, uit Dalmatië
spiezen van snoek
Roemeense saramură van vis
nog een saramură, nu van forel
Nog meer vissen. Niet voor op, maar voor bij de bbq
forel in yoghurt, een zomerse lekkernij uit Servië
een vissalade uit de Tsjechische Republiek
Sauzen voor de barbecue
Ajvar. Nadere toelichting overbodig
kajmak, nog zo’n Servische gouwe ouwe
zacuscă, de Roemeense “ajvar”
kyopoolu uit Bulgarije
lutenitsa
knoflooksaus
mujdei, de knoflooksaus uit het land van Dracula. Wees gewaarschuwd!
geroosterde paprika met walnoten, uit Kroatië
een Bulgaarse saus voor geroosterd vlees
vleessaus met noten, ook uit Bulgarije
we blijven nog even plakken in het Bulgaarse met deze yoghurtspread met paprika
romige aubergine uit Hongarije
Verrassende kruidenmengsels voor over gegrild vlees of vers gebakken brood
bukovets
sharena sol
samardala
Zonder een frisse salade is je bbq niet compleet
aardappelsalade uit Oostenrijk
nog een aardappelsalade, nu uit Servië
een Tsjechische aardappelsalade met frisse appels
aardappelsalade met room, ook uit Tsjechië
bloemkoolsalade uit Slovenië
inktvissalade uit Kroatië
komkommersalade uit Slowakije
Krautsalat, de Oostenrijkse koolsalade
koolsalade uit Servië
Roemeense sperziebonensalade
sjopska salade, misschien wel de beroemdste salade van de Balkan
Bulgaarse snejanka salade
paprikasalade. om je vingers bij op te eten.
Een stukje brood hoort erbij
pogaču, brood uit Montenegro
lepinje, uit Bosnië. Om je ćevapčići tussen te leggen
Hongaars aardappelbrood
lángos, de Hongaarse caloriebom
proja, het onvolprezen maïsbrood uit Servië
somuni, Servisch pitabrood
bijna vergeten: een verfrissend fruitig soepje vooraf of ter afsluiting
Hongaarse appelsoep
kersensoep, ook uit Hongarije
Roemeense soep van kweeperen
de beroemde Bulgaarse tarator
roomtarator met venkel