Gerechten uit de keuken van Bosnië en Herzegovina
Krompiruša
Aardappeltaart
Een Bosnisch succesnummer is het, deze krompiruša of hartige aardappeltaart. Een deeg van bloem en water wordt heel dun uitgerold en gevuld met geraspte aardappelen. Het is heel eenvoudig te maken, aan ingrediënten kost het je drie keer niks en het is nog lekker ook. Wat wil een mens nog meer?
Voor deze hartige aardappeltaart – krompiruša hebben we niet veel nodig:
400 gr. aardappelen
700 gr. bloem
4 – 4½ dl water
olie
zout en peper
Verwarm je oven voor op 200ºC.
Voor het deeg meng je de bloem met een klein beetje olie, een flinke snuf zout en het warme water, zoveel als nodig is om een soepel deeg te krijgen. Verdeel het in 4 stukken en rol er ballen van. Wrijf ze in met olie en laat ze zo eventjes rusten.
Ondertussen maken we al net zo eenvoudig de vulling: schil de aardappelen en rasp ze op een heel fijne rasp. Meng ze met peper en zout.
Bestuif een werkblad met een beetje bloem. Rol er de deegballen op uit tot langwerpige, zo dun mogelijke lappen. Het geeft niet als er hier en daar een gaatje in scheurt: daar merk je straks niets meer van. Leg op een van de lange zijden ¼ van de geraspte aardappels. Rol het op tot een langwerpige rol. Doe zo ook met de andere drie ballen. Vet een bakblik in met olie. Leg de rollen deeg er opgerold in (net als een verse worst of een dropveter) hetzij als één hele grote, hetzij als vier kleinere, wat misschien wel zo praktisch is. Bestrijk ze ruimhartig met olie.
Bak de aardappeltaart in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin zijn. Dat zal een klein kwartiertje gaan duren.
Serveer de krompiruša met een flinke kwak zure room.
Wat er niet wordt opgegeten bewaar je in plasticfolie in de vriezer. Als je de krompiruša weer nodig hebt laat je hem ontdooien en zet je hem in een koude oven. Draai de oven op 200ºC. en wacht tot hij heet is. Deze aardappeltaart kun je ook heel goed in de magnetron ontdooien en/of opwarmen.