Bosnische recepten      Gerechten uit de keuken van Bosnië en Herzegovina

 

Grah s kiselim vrhnjem
Bonen met zure room

Ovenschotels van bonen, al dan niet vegetarisch, zijn op de hele Balkan populair. Het is goedkoop, het is voedzaam, je hebt er niet erg veel werk aan, het kan nauwelijks mislukken en er zit altijd wel genoeg van in de pot voor als er onverwacht iemand aanschuift. Maar het belangrijkste is wel dat zo’n lekkere, smeuïge, dikke bonenschotel altijd garant staat voor een hartverwarmend staaltje troostvoedsel. Want het kan aardig koud worden op de Balkan, en dan kun je dat best wel gebruiken.

Bonen met room

Voor deze vegetarische bonenschotel met room hebben we nodig:
500 gr. witte bonen
2 uien
2 dl. zure room
1 dl. olie
zout en peper

Week de bonen een nacht in water. De volgende dag giet je ze af. Zet ze opnieuw onder water en breng ze aan de kook. Laat ze 5 minuten koken, giet ze dan weer af, ververs het water, breng het opnieuw aan de kook en kook de bonen rustigjes tot ze gaar, maar nog wel stevig zijn.

Ondertussen heb je meer dan tijd genoeg om de uien in ringen te snijden. Bak ze in wat olie zachtjes goudgeel.

Verwarm de oven voor op 180ºC.

Vet een ovenschaal in. Daar gaan de gekookte bonen in. Verdeel er de gebakken uien overheen. Giet er de rest van de olie over, kruid het ruimhartig met zout en vooral peper en giet er dan de room overheen. Zet de schaal in de oven en laat de bonenschotel in een half uur gaar bakken.

 

Bonen met room
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *