Gerechten uit de keuken van Bosnië en Herzegovina
Krompir gulaš
Goulash van aardappelen
Goulash is overal ter wereld populair, en al helemaal in de landen van het voormalige Oostenrijk-Hongarije, waar het gerecht is ingeburgerd als een muis in een kaasmakerij. Deze vegetarische goulash van aardappelen en uien is een gemakkelijk te bereiden, voedzame en smakelijke eenpansmaaltijd. De goulash wordt gekookt in een bouillon, die door het zetmeel van de aardappelen gaat binden en samen met de zure room een dikke, smakelijke saus vormt. Een ideaal gerecht voor zo’n dag waarop je niet veel zin hebt om uitgebreid te koken maar wel lekker wil eten.
Deze Bosnische aardappel goulash maken we met:
1 kg. bloemige aardappelen
3 uien
3 tenen knoflook
1 el. mild paprikapoeder
1 el. azijn
2½ dl. groentebouillon (de iets minder strenge vegetariërs mogen ook runderbouillon gebruiken)
zout en peper
2 el. zure room
Voor deze Bosnische aardappel goulash pel je de uien en snij je ze klein. Verhit wat boter in een pan met een dikke bodem en bak daarin de uien heel rustigjes glazig.
In de tussentijd schil je de aardappelen en snij je ze in kleine blokjes. Snij ook de tenen knoflook klein.
Als de uien glazig zijn doe je het knoflook erbij. Dat mag nog twee minuutjes meebakken. Dan haal je de pan van het vuur en roer je er het paprikapoeder door. Meteen afblussen met de azijn en weer terug op het vuur. Giet de bouillon erbij en doe ook de stukjes aardappel in de pan. Breng het aan de kook en laat het allemaal rustigjes koken tot de aardappelen zacht zijn en het vocht zich begint te binden. Af en toe roeren, anders kleven de aardappelen aan de bodem.
Proef de Bosnische aardappel goulash af op zout en peper en roer er twee eetlepels zure room door.