Bosnische recepten      Gerechten uit de keuken van Bosnië en Herzegovina

 

Grah na bosanski način
Bonen op Bosnische wijze

Stoofschotels van bonen, met of zonder vlees, zijn op de hele Balkan populair. Als er vlees in gaat, dan is dat meestal varkensvlees, maar natuurlijk niet in het overwegend Islamitische Bosnië. In deze bonenschotel op Bosnische wijze gebruiken we kalfs- of rundvlees.

Bosnische bonen

Voor een pot vol met Bosnische bonen hebben we nodig:
500 gr. witte bonen
300 gr. kalfs- of rundvlees
1 grote ui
2 – 3 tenen knoflook
1 grote wortel
1 flinke vleestomaat
1 laurierblad
1 tl. vegeta
zout en peper
1 tl. heet paprikapoeder
bloem
olie

Bosnische bonen
Week de bonen een nacht in ruim koud water. De volgende dag ververs je het water en breng je de bonen aan de kook. Giet ze na een paar minuutjes af en spoel ze met koud water.


Snipper de ui en bak hem in een grote pan in wat olie glazig. Ondertussen snij je het vlees in blokjes. Als de uien beginnen te kleuren zet je het vuur hoog. Bak de blokjes vlees snel rondom bruin. Nu gaan de bonen erbij, met zoveel water dat het allemaal netjes onder staat. Hak de wortel en de knoflook klein en snij de tomaat in stukken. Die gaan samen met het laurierblad in de pan. Kruid het met vegeta, peper en zout. Breng het aan de kook, zet het vuur dan laag en laat de bonenpot heel, heel zachtjes koken, twee uur lang.

Bosnische bonen
10 minuutjes voor het einde van de kooktijd verwarm je in een ander pannetje twee el. olie. Roer er 2 el. bloem doorheen en wacht even tot al het vet is opgenomen en het spul borrelt. Haal het dan van het vuur en roer er een tl. paprikapoeder door. Blus het meteen af met een lepel kookvocht van de bonen. Zet het terug op het vuur en roer er nog een paar eetlepels van het kookvocht door, tot je een dikke saus hebt. Die gaat bij de bonen. Roer het voorzichtig om zodat de bonen niet stuk gaan en laat het zachtjes nog tien minuutjes verder koken.


Serveer de Bosnische bonen met wat tafelzuur en/of een frisse groene salade.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *