Bosnische recepten      Gerechten uit de keuken van Bosnië en Herzegovina

 

Bosanski lonac
Bosnische pot

Bosnische pot is een stoofpot van vlees en veel groenten. Alle ingrediënten worden in grote stukken gesneden en om en om in een hoge pot gedaan. Traditioneel een van aardewerk, maar het woordje lonac betekent niet méér dan “pot” of “pan”, dus neem maar gewoon iets bruikbaars wat je in je keukenkastje hebt staan. Het vlees (lams- kalfs- en/of rundvlees) en de groenten (zo ongeveer alles wat de groenteman in zijn kraam heeft liggen) worden overgoten met wijn of water en dan gedurende lange tijd op een zacht vuurtje gaar gemaakt. Zo trekken de smaken heerlijk door elkaar en wordt het vlees zacht als boter.

Bosnische pot

Voor onze Bosnische pot – Bosanski lonac – hebben we nodig:
600 gr. rundvlees uit de nek (het vlees mag best een beetje vet zijn)
400 gr. lams-of kalfsvlees
4 – 5 wortelen
4 uien
1 kleine kool
1 flinke aubergine
3 paprika’s (b.v. 1 gele en 2 rode)
3 grote aardappelen
3 grote tomaten
1 bol knoflook
1 pastinaak
2 peterseliewortels (of 1 en nog 1 extra pastinaak)
200 gr. sperzie- of boterbonen
zout en peper
10-15 hele peperkorrels

Het is niet zo belangrijk welke groenten er precies ingaan, zolang het maar een flink aantal verschillende zijn. Andere groenten zoals b.v. knollen, selderij, okra’s, courgettes: het kan allemaal.

Bosnische pot
Maak de wortelen schoon en snij ze in grote stukken. Pel de uien en snij ze in acht delen. Snij de kool in acht delen. Schil de aubergine en snij ze in grote stukken. Haal de zaadlijsten uit de paprika’s en snij ze in vieren. Snij de aardappelen in drieën. Laat de tomaten heel. Haal de tenen los van de knoflook maar laat de velletjes zitten! Maak de pastinaken schoon maar laat ze heel, of snij ze hoogstens in 2 -3 stukken. Snij de peterseliewortels in stukjes. Het vlees snij je in stukken.


Meng alle groenten door elkaar en leg de helft in de pot. Daarop komt het vlees, daarop weer de rest van de groenten. Strooi er wat hele peperkorrels overheen, kruid het met zout en peper en giet er zoveel water over dat het allemaal nog net niet bedekt is. De groenten gaan nog een hoop vocht afgeven, dus hou daar rekening mee.

Bosnische pot
Doe het deksel op de pot, breng het snel tot net aan de kook en zet het vuur dan laag. Laat het dan op een heel, heel laag vuurtje heel, heel rustigjes gaar worden, zodat het vlees zacht en mals wordt en de smaken zich vermengen. Dat moet zeker vier uur gaan duren, anders ben je te snel. Misschien nog wel wat langer.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *