Gerechten uit de keuken van Bosnië en Herzegovina
Pita sa sirom (Sirnica)
Burek met kaas
In Bosnië noemen ze burek -het hartige baksel van laagjes deeg met een vulling ertussen- alleen burek als er vlees in zit. Het andere gebak noemen ze pita. De traditionele pitas worden genoemd naar het ingrediënt in de vulling. Zo is deze “sirnica” gevuld met plattekaas (mladi sir = jonge kaas); een “zeljanica” heeft een vulling van spinazie en kaas; een “krompirusa” is gevuld met aardappelen en een “tikvenica” met pompoen. Bosnische pitas zijn gevormd als grote slakken die in een ronde schaal passen of als kleinere ronde dropveters.
Het traditionele pita-maken vraagt om vaardigheid en een beetje vindingrijkheid. Het deeg wordt namelijk uitgerold tot tamelijk onhandelbare lappen van zo’n twee meter. Voor die klus gebruiken ze in Bosnië de eettafel: ze spreiden er schone katoenen handdoeken of lakens over uit en gebruiken een dunne deegroller van een meter lang om het deeg uit te rollen. Als je dat allemaal niet ziet zitten dan verdeel je het deeg gewoon in kleinere porties, rol je ze uit met je huis-tuin-en-keukenroller en maakt in plaats van één grote pita een paar kleine. Smaak = hetzelfde. Echt waar.
Voor onze burek – pita sa sirom hebben we nodig:
1 kopje water
½ theelepel zout
4-5 el. (zonnebloem)olie
350 gr. bloem
500 gr. plattekaas of feta
3 eieren
zout
Neem een middelgrote kom of schaal met hoge randen. Giet daar het water in, het zout, de zonnebloemolie en een beetje bloem. Roer het krachtig en energiek met een houten lepel door. Blijf roeren en voeg steeds een beetje bloem toe, tot je een massa hebt die er eerst uitziet als pannenkoekbeslag. en gaandeweg op een soepel, zacht deeg wordt. Misschien dat je iets meer bloem nodig hebt. Leg je lepel aan de kant, bestuif je handen met bloem en kneed het deeg krachtig en langdurig door. Het deeg moet soepel zijn om het te kunnen uitrollen tot een flinterdun vel, en die soepelheid bereik je door lang en energiek te kneden. Druk tijdens het kneden het deeg tussen je handpalmen plat, smijt het af en toe in de kom en schud de kom wat heen en weer, zodat het deeg de zijkanten raakt.
Pfoeh.
Nu neem je een vierkante afsluitbare bak van roestvrij staal. Geen bak van staal? Neem dan een bak van plastic. Geen vierkante plastic bak? Neem een ronde, en als je die ook niet hebt dan gebruik je je fantasie. Die bak vet je in met wat olie. Doe het deksel op de bak en schud zodat het deeg de vorm van de bak aanneemt. Zet het in de koelkast en laat het een paar uur rusten. Het beste is om het een hele nacht te laten staan, daardoor zal het deeg nog soepeler worden.
Nu maken we de vulling: klop de eieren los, meng het met een snuf zout en de plattekaas en meng het goed dooreen. Zet het even opzij.
Verwarm de oven voor op 200ºC.
Nu rollen we het deeg uit. Spreid een katoenen doek of kleed uit op een groot werkvlak. Strooi er wat bloem over. Haal het deeg uit de koelkast en leg het in het midden van het werkblad. strijk het met je handpalm lichtjes glad en rol het naar alle kanten uit tot een zo dun, dun, dun mogelijke lap. Schep er de vulling erop, rol het op tot een slak oprollen en leg het op een lichtjes ingevette plaat of bakblik. Schuif je burek – pita sa sirom – sirnica in de oven en bak het goudbruin.
Wanneer moet je de maismeel gebruiken en hoeveel ?
Hoe het maïsmeel het recept is binnen kunnen glippen is een mysterie, maar zeker is dat het hier niets te zoeken heeft. Het is inmiddels met ferme hand verwijderd. Bedankt voor je oplettendheid!
Dit is zoooooo ontzettend lekker!! Met een Bosnische vader een favoriet gerecht bij onze kinderen, gewoon gemaakt door een Hollandse moeder :)))). En simpel!!!