Bosnische recepten      Gerechten uit de keuken van Bosnië en Herzegovina

 

Zeljanica
Burek met spinazie

Weliswaar is de naam van dit gerecht vertaald als “burek met spinazie”, maar dat is eigenlijk onjuist, want in Bosnië noemen ze burek alleen burek als er vlees in zit. Al het andere gebak van filodeeg met een vulling noemen ze pita. De traditionele pitas worden genoemd naar het ingrediënt van de vulling: zo is een “sirnica” gevuld met plattekaas (mladi sir = jonge kaas); een “krompiruša” is gevuld met aardappel (krompir) en “tikvenica” met pompoen.

Deze “zeljanica” heeft een vulling van spinazie. Weliswaar is spinazie “špinat” in het Bosnisch maar weet dat “zelena” groen betekent, en dat “željezo” het woord is voor ijzer, waarvan spinazie, zo hebben wij ons laten wijsmaken, een hoog gehalte zou hebben. Het groene spul is verder rijk is aan caroteen, vitamine E en antioxydanten. Puur krachtvoer dus, deze zeljanica. Mornar Popaj (Popeye the Sailorman) zou er niet van af kunnen blijven.

burek - spinazietaart - zeljanica

Bosnische pitas zijn gewoonlijk gevormd als grote ronde “slakken”. Daartoe wordt de vulling in een lange strook deeg gerold, die weer wordt opgerold tot een cirkel. In dit recept voor zeljanica gaat het iets eenvoudiger: hier worden de vellen deeg en de laagjes vulling om en om in een bakblik gelegd.

Voor deze burek – spinazietaart – zeljanica – hebben we nodig:
2 pond filodeeg (diepvries)
6 eieren
1 pond feta
1 pond afgeroomde (magere) kwark
1 pond roomkaas
1 pond spinazie: gekookt, uitgelekt en fijngehakt
2 kopjes volle melk
1 kopje plantaardige olie

burek - spinazietaart
Ontdooi het filodeeg en laat het op kamertemperatuur komen.


Verwarm de oven voor op 200ºC.

burek - spinazietaart
Klop de eieren los en meng er de feta door. Gebruik een aardappelstamper om de kaas fijn te maken. Roer er de kwark, room, kaas, spinazie en melk onder.


Vet een groot bakblik (Ø25 cm., 10 cm. hoog) in met olie. Leg er drie of vier vellen filodeeg in. Laat het deeg over de randen hangen. Besprenkel ze met olie en een klein beetje water.

burek - spinazietaart
Leg 1½ kopje van de vulling op het filodeeg en bedek het met drie of vier vellen. Opnieuw besprenkelen met olie en water, opnieuw 1½ kopje vulling erover en zo verder tot alles op is. Sluit af met 3 – 4 vellen filodeeg. Die besprenkel je met alleen olie; geen water. Vouw de over de randen hangende vellen deeg naar binnen en stop ze een beetje tussen de randen van de vorm.


Schuif de burek – spinazietaart – zeljanica – pita sa špinatom – of hoe je het ding ook wil noemen – in de voorverwarmde oven en bak hem in 45 minuten gaar en goudbruin.

 

Zeljanica
download dit recept

Eén reactie op “Zeljanica

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *