Bosnische recepten      Gerechten uit de keuken van Bosnië en Herzegovina

 

Đuveč od bamija
Djuvec met okra

Đuveč (dat spreek je zo ongeveer uit als “djuvetsj”) is het traditionele eenpansgerecht met rijst als basis. Die rijst wordt samen met groenten als ui, paprika, tomaat en wortel, plus vlees of vis in de oven gebakken. Djuvec wordt ook vaak gegeten als bijgerecht, in dat geval bestaat het uit rijst met alleen groenten, zoals in dit klassieke Servische recept voor djuvec-rijst. Hier is een versie uit Bosnië-Herzegovina, waarin kalfsvlees en okra de smaakmakers zijn.

djuvec met okra

Voor deze Bosnische djuvec met okra hebben we nodig:
1½ pond kalfsvlees zonder been
1½ pond okra
2 middelgrote uien
2 – 3 tenen knoflook
2 kopjes rijst
2 flinke tomaten
2 groene paprika’s
een snuf scherp paprikapoeder
1 kopje olie
zout en peper
een half litertje heet water

djuvec met okra
Zet om te beginnen alvast een pan met water op het vuur. Die is zo meteen voor de okra’s. Snipper ondertussen de uien en bak ze zachtjes in een braadpan in niet al te hete olie tot ze mooi goud kleuren. Snij het kalfsvlees in blokjes en bestrooi het aan alle kanten met zout en peper. Zet het vuur onder de uien nu hoog en doe er vlees bij. Bak het aan alle kanten mooi bruin. Doe nu het vlees en de uien over in een licht ingevette ovenschaal. In dezelfde pan bak je de rijst tot ze glazig wordt en het achtergebleven vet zo’n beetje heeft opgenomen. De rijst lepel je rond het vlees in de ovenschaal.


Het water voor de okra’s is inmiddels aan het koken. Doe er een handje zout in en een scheut azijn (die zorgt ervoor dat de okra straks niet papperig wordt). Kook de okra’s in het water, een kleine tien minuutjes*.

*In Bosnië wordt okra ook gedroogd verkocht, geregen aan lange strengen. Gedroogde okra moet natuurlijk wat langer koken.

djuvec met okra
Haal intussen de zaadlijsten uit de paprika’s en snij ze in niet te dunne stroken. Snij de tomaten in plakken. Schik de gekookte en uitgelekte okra’s rond het vlees, leg er de paprika’s rond en ten slotte de tomaten. Kruid het met zout en peper. Giet er het hete water bij (gebruik niet het kookvocht van de okra’s), dek de schotel af met aluminiumfolie en zet de djuvec met okra in een matig hete oven (180ºC), ongeveer 90 minuten.

 

Djuvec met okra
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *