Bosnische recepten      Gerechten uit de keuken van Bosnië en Herzegovina

 

Ćufte u belom sosu
Gehaktballetjes in witte saus

Deze balletjes van rundergehakt en rijst worden niet gebakken, maar gekookt. Het eenvoudige witte sausje waarin ze worden opgediend is gemaakt van boter, bloem en room. Inderdaad: gewoon een bechamelsaus dus. Simpel om te maken en lekker om te eten, samen met bijvoorbeeld een frisse salade en een knapperig stuk brood of een aardappeltje.

Gehaktballetjes in witte saus

voor deze gehaktballetjes in witte saus hebben we nodig:
400 gr. rundergehakt
het wit van 1 prei
2 – 3 tenen knoflook
1 dl. rijst
1 ei
zout en peper
1 tl. vegeta

en voor de saus:
1 el. boter
2 el. bloem
2½ dl. room
bladpeterselie

Gehaktballetjes in witte saus
Verhit een scheutje olie in een pannetje, doe er de rijst bij, 1 tl. vegeta en 2 dl. water. Wacht even tot het weer kookt, leg het deksel op de pan en zet het vuur op zijn aller- allerkleinst, liefst met zo’n plaatje erop. Laat de rijst zo 20 minuten met rust, zet het vuur dan af en laat het afkoelen.


Snij de prei en de tenen knoflook klein. Dat gaat bij de rijst, samen met het ei. Maak er met een staafmixer een dikke brij van. Meng er het gehakt door en kruid het met peper. Meng het nog eens goed en laat het een uurtje rusten in de koelkast.

Gehaktballetjes in witte saus
Breng een pannetje met gezouten water aan de kook. Maak met vochtige handen balletjes van het gehaktmengsel en kook ze in 5 tot 10 minuten (afhankelijk van hoe groot je ze hebt gemaakt) gaar in het water. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en hou ze warm tussen twee borden. Gooi het water niet weg: dat hebben we nog nodig voor de saus.


Voor de witte saus smelt je de boter in een pannetje. Roer er de bloem door en bak het heel eventjes, tot het heel lichtjes gaat kleuren. Roer er beetje bij beetje de room door en net zoveel van het kookwater om een mooie, dikke saus te krijgen. Kruid het met peper en zout, doe er de gekookte gehaktballetjes in en laat het allemaal goed doorwarmen.


Dien de balletjes met de saus op in een soepbord, bestrooid met gehakte bladpeterselie en vergezeld van een paar stevige sneden brood. Een groene salade en een fris biertje erbij en het feest is compleet.

 

Gehaktballetjes in witte saus
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *