Bosnische recepten      Gerechten uit de keuken van Bosnië en Herzegovina

 

Sogan dolma
Gevulde uien

Sogan zijn uien en dolma betekent gevuld. Waarschijnlijk is het een erfenis van de Ottomaanse overheersers, deze gevulde uien. Het is een specialiteit uit Mostar, wereldberoemd vanwege de 16de-eeuwse “stari most”, de “oude brug”, ook al een erfenis van de Turken.

Gevulde uien - Sogan dolma

Voor deze gevulde uien – sogan dolma – hebben we nodig:
3 – 4 grote uien
water en 2 el. azijn

voor de vulling:
1 pond rundergehakt
1 kleine rode ui, fijngehakt
1 ei
2 knoflooktenen uit de knijper
80 gr. (ronde) rijst
2 el. tomatenpuree
2 el. boter of olijfolie
zout en peper
fijngehakte peterselie
yoghurt of zure room en paprikapoeder voor het opdienen.

Gevulde uien - Sogan dolma
Pel de uien en snij van boven- en onderkant een kapje eraf. Kook ze in water met een scheut azijn tot ze zacht beginnen te worden, maar pas op dat ze niet helemaal slap worden. Dat gaat tussen de 20 en 30 minuten duren. Haal ze met een schuimspaan uit het water en overgiet ze met koud water. Laat verder nog even afkoelen. Druk als ze afgekoeld zijn de rokken voorzichtig uit elkaar, maar zorg ervoor dat ze heel blijven.


Voor de vulling meng je alle ingrediënten in een kom en vult er met behulp van een lepeltje of zoiets de uienschijven mee. Prop ze niet overvol, want de rijst gaat tijdens het koken nog wat uitzetten. Zet ze naast elkaar in een pan of een schaal die in de oven kan en die je kunt afdekken. Vul het met water of bouillon tot de uien net onder staan. Zet de uien in een op 190ºC. voorverwarmde oven en laat ze in 45-50 minuten gaar worden.

Gevulde uien - Sogan dolma
Serveer de gevulde uien – sogan dolma met een snuf paprikapoeder of cayennepeper op iedere ui en een flinke dot yoghurt of zure room ernaast.

 

Gevulde uien
download dit recept

2 reacties op “Gevulde uien

  1. Als de uien scheuren zijn ze misschien óf te lang óf niet lang genoeg gekookt? Het zou ook kunnen dat je een royaler stuk van de boven- of onderkant af moet snijden. Als je de rokken uit elkaar duwt, begin dan ook altijd met het binnenste…
    …zo zou het toch echt moeten lukken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *