Bosnische recepten      Gerechten uit de keuken van Bosnië en Herzegovina

 

Hurmašice
Suikergebakjes

Hurmašice – suikergebakjes – zijn een eenvoudig te maken lekkernijtje van een deeg van eieren, bloem en suiker. Ze worden gebakken in de oven en meteen daarna, als ze nog gloeiend heet zijn, overgoten met koud suikerwater. De hurmašice zuigen in een kwartiertje tijd het water op en zijn dan boterzacht, mierzoet en klaar om te eten.

In Turkije kennen ze dit gebak als kalburabastı. Zoals bij wel meer Bosnische gerechtjes -bijvoorbeeld lokum, sogan dolma, cevapcici en Bosnische koffie– is ook hier duidelijk de nalatenschap van de Ottomaanse overheersing in te herkennen.

Hurmašice - suikergebakjes

Voor het deeg van onze hurmašice – suikergebakjes hebben we nodig:
3 eieren
2 kopjes suiker
2 kopjes olie
1 zakje bakpoeder
600 – 700 gr. bloem

en voor het suikerwater:
8 kopjes suiker
2 zakjes vanillesuiker
9 kopjes water
eventueel: het sap van 1 citroen

Hurmašice - suikergebakjes
Verwarm de oven voor op 200ºC.


Klop de eieren los met de suiker en de olie. Doe er het bakpoeder bij en voeg geleidelijk zoveel bloem toe tot je een stevige, maar nog wel soepele massa hebt. Trek van dit deeg stukjes af en vorm er balletjes van ter grootte van een forse walnoot, maar dan een beetje langwerpig. Druk ze lichtjes plat en druk er (met bijvoorbeeld een rasp) kleine gaatjes in.

Hurmašice - suikergebakjes
Vet een bakblik in met een heel klein beetje olie, leg er de balletjes op en zet ze in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin zijn. Dat duurt 20 tot 30 minuten.


Intussen los je de suiker en de vanillesuiker op in het water en roer je er het sap van de citroen door. Dit suikerwater giet je koud over de goudbruin gebakken, gloeiend hete hurmasice. In een goed kwartier tijd hebben ze al het water opgezogen en zijn ze koud genoeg om te eten.

 

Hurmašice
download dit recept

2 reacties op “Hurmašice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *