Bosnische recepten      Gerechten uit de keuken van Bosnië en Herzegovina

 

Izlivača
Aardappelgebak

Een oud gerechtje is het, deze izlivača, en eigenlijk eentje voor mensen die het niet breed hadden. De weinige en goedkope ingrediënten die je voor dit hartige aardappelgebak nodig hebt waren ook voor de arme sukkelaars nog wel bij elkaar te scharrelen. Van uien, geraspte aardappelen, bloem en eieren maak je een beslag, je kruid het met wat zout en flink wat peper en je bakt het in de oven. Dat is het wel zo’n beetje. Niet alleen goedkoop, maar ook nog eens simpel te maken. En wat het belangrijkste is: het smaakt nog prima ook, izlivača, als bijgerecht of als eenvoudige lunch, opgediend met een kwak room of een dot stevige yoghurt.

Izlivača

Voor deze izlivača hebben we nodig:
1 kg. bloemige aardappelen
2 middelgrote uien
2 eieren
een scheutje melk
een beetje bloem
zout
1 tl. vegeta
flink wat zwarte peper
1 el. zoet paprikapoeder
olie
boter

Izlivača
Verwarm de oven voor op 190º C.


Snipper de uien en bak ze in wat olie glazig. Ondertussen schil je de aardappelen en rasp je ze boven een grote kom.

Izlivača
Als de uien goed zijn meng je ze onder de aardappelen. Roer er de twee eieren door en een beetje bloem, 1 of 2 el., juist genoeg om er een beetje een samenhangend geheel van te maken. Roer er nu een scheut melk door, zodat het een beetje vloeiend wordt: net genoeg om het -net als cakebeslag- in het bakblik te kunnen gieten. Doe er ook een scheutje olie bij. Roer er tenslotte een el. paprikapoeder, 1 tl. vegeta, een snuf zout en flink wat zwarte peper bij.


Vet een bakplaat of lage, grote bakvorm in met boter. Giet er het beslag over uit. Leg er hier en daar wat kleine klontjes boter op en zet het in de hete oven tot de bovenkant goudgeel is. Dat zal ongeveer drie kwartier gaan duren.


Snij de izlivača in blokjes en dien het op met yoghurt of een dot zure room, als lunch of als bijgerecht.

 

Izlivača
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *