Bosnische recepten      Gerechten uit de keuken van Bosnië en Herzegovina

 

Hercegovački japrak
Japrak uit Herzegovina

Op de hele Balkan worden gevulde bladeren gegeten, hetzij van witte kool, hetzij van wijnbladeren. We kennen ze onder de naam sarma of (in Roemenië) sarmale. Meestal zijn ze gevuld met gehakt en rijst, maar er zijn ook vegetarische versies zoals deze Bulgaarse sarma met linzen. In Bosnië en herzegovina pakken ze de zaken anders aan. Daar gebruiken ze geen witte kool, maar de bladeren van de groene kool, en heet het gerecht japrak. Dit is een hele fraaie variatie uit Herzegovina. In dit recept worden de groene koolbladeren gevuld met kalfsgehakt en rijst, en gekookt in met munt geparfumeerd water.

Japrak uit Herzegovina

Voor deze japrak uit Herzegovina hebben we nodig:
500 gr. kalfsgehakt (of half kalf, half varken)
30 bladeren van groene kool
100 gr. rijst
1 flinke ui, fijngehakt
een paar tenen knoflook uit de knijper
1 el. vegeta
2 el. olie
zout en peper
1 el. gehakte verse munt (of 1 tl. gedroogde)
yoghurt voor het opdienen

Japrak uit Herzegovina

Japrak uit Herzegovina
Dompel de groene koolbladeren in kokend gezouten water onder, zodat ze slap worden. Laat ze uitlekken.


Vermeng het gehakt met fijngehakte ui, rijst, vegeta, olie en wat peper. Leg op ieder koolblad, op het deel waar de nerf begint, een lepel van het gehaktmengsel en rol het op. Druk de zijkanten met je vinger naar binnen zodat ze goed vast zitten.

Japrak uit Herzegovina
Vet de bodem van een pan in met wat olie. Leg er een paar koolbladeren op, zodat de japraci niet aan de bodem blijven kleven. Zet daar de rolletjes op, rechtop en dicht tegen elkaar aan. Giet er zoveel water bij tot ze net onder staan, doe er een snuf zout bij en strooi er de munt overheen. Leg het deksel op de pan en laat de gevulde koolbladeren een uurtje zachtjes koken. Af en toe misschien even (los)schudden en indien nodig een beetje water erbij doen.


Dien de japrak uit Herzegovina op met een lepel romige yoghurt.

 

Japrak uit Herzegovina
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *