Bosnische recepten       Gerechten uit de keuken van Bosnië en Herzegovina

 

Begova čorba
Kippensoep met okra

“Begova čorba” betekent letterlijk: “soep van de Bei”. Bosnië maakte van de 15de tot eind 19de eeuw namelijk deel uit van het Ottomaanse Rijk en “bei” was de titel van militaire of civiele bestuurders van een regio van dat rijk. Het waren weliswaar wat mindere goden, lager in rang dan pasha’s of provinciale gouverneurs, maar altijd nog figuren waar je maar beter rekening mee kon houden. In ieder geval hoog genoeg om deze voortreffelijke soep naar te vernoemen.

Kippensoep is op zich al een akelig gezonde soep en -zo wil het hardnekkige volksgeloof- een probaat middel tegen griep en verkoudheid, maar deze soep beschikt daarenboven over een geheim wapen, nl. okra. Okra is een bron van vitamine A, B complex, C en E, ijzer, kalk, en vezels. Het is caloriearm en vetvrij, en bovendien zou het -zo is de overtuiging van velen- een krachtig afrodisiacum zijn. Ik zou zeggen: proberen kan geen kwaad. De soep is in ieder geval om je vingers bij op te eten.

Kippensoep met okra

Voor onze kippensoep met okra hebben we nodig:
1 kleine kip (of 750 gr. bouten en/of vleugels)
2 wortelen
1 peterseliewortel
½ knolselder
1 laurierblad
zout en peper
150 gr. okra
1 kopje rijst
2 dl. zure room
2 eierdooiers
het sap van een halve citroen

Kippensoep met okra
Maak de wortelgroenten schoon en snij ze in grote stukken. Ondertussen breng je een grote pan water aan de kook. Zodra dat kookt gaan de groenten er in, samen met de kip, het laurierblad. Kruid het met zout en peper en laat het zachtjes koken tot de kip zo gaar is dat ze van het bot loslaat.


Ondertussen kook je in een ander pannetje de rijst samen met de okra’s. Op een kopje rijst neem je twee koppen water. Die breng je aan de kook. Doe de rijst in de pan en wacht even tot het opnieuw kookt. Dan doe je er de okra’s en een snuf zout bij. Leg het deksel op de pan, zet het op het allerkleinste pitje met het vuur op de allerlaagste stand en laat het 20 minuten staan. Niet aankomen, niet in roeren, niet in klungelen. Na 20 minuten zijn de rijst en de okra’s goed. Laat het heel even uitdampen en roer er dan het citroensap door.

Kippensoep met okra
Ondertussen zal de kip onderhand wel gaar zijn. Zeef de soep, snij de groenten klein en haal het kippenvlees van de botten. Dat gaat terug in de soep, samen met de rijst en de okra’s.


Meng de room met de eierdooiers. Giet er een paar lepels van de hete soep bij en roer het goed. Met dat mengsel bind je de soep. Roer het goed door en serveer de soep met wat brood.

 

Kippensoep met okra
download dit recept

2 reacties op “Kippensoep met okra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *