Gerechten uit de keuken van Bosnië en Herzegovina
Kvrguša
Kippenpastei
Dit is eigenlijk geen eten, maar snoepen. Een kvrguša is een ovenschotel van kip, gebakken in een deeg van eieren, melk en bloem. Een soortement van kippenpannenkoek dus. Een oeroude traditional is het. Kvrguša is uiterst eenvoudig om te maken, het kost niet veel en het is vooral erg lekker. Zo zien we het graag.
Voor dit uiterst simpele, maar uiterst smakelijke recept voor kvrguša hebben we nodig:
600 gr. kipfilet
1 afgestreken el. vegeta
4 eieren
100 gr. bloem
een snuf zout
4 dl. melk
Klop de eieren los en meng ze met de bloem, het zout en de melk. Laat het een kwartiertje rusten. Ondertussen verwarm je de oven voor op 200°C.
Snij de kipfilets in kleinere stukken, doe ze in een kom en bestrooi ze met de vegeta. Schep het eens goed om. Bak de stukjes kip in een paar el. hete olie al omscheppend snel rondom bruin.
Vet een ovenschaal in met boter of olie en zet het even in de oven zodat het warm wordt. Giet een derde van het eierbeslag in de ovenschaal. Daarop leg je het vlees. Overgiet het met de rest van het beslag, schuif het terug in de oven en bak het in ongeveer 20 minuten mooi goudbruin.
Serveer de kvrguša met een frisse salade en je hebt de rest van de dag niets meer nodig.