Bosnische recepten       Gerechten uit de keuken van Bosnië en Herzegovina

 

Bosanski lokum
Bosnisch genot

“Bosnisch Genot”; zo luidt de vertaling van de naam van dit traditionele lekkernijtje van suiker, boter, bloem en ei. Het is uiterst simpel om te maken en uiterst lekker om te eten. We doen twee recepten: het eerste de gewone, met suiker, en als tweede de geliefde versie met kokos.

lokum

Bosanski lokum
Bosnische lokum

500 gr. bloem
250 gr. boter
170 gr. poedersuiker
1 ei
extra poedersuiker

Meng de bloem met de 170 gr.poedersuiker. Roer er het ei door en de zachte boter. (Boter maak je heel eenvoudig zacht door het een paar seconden in de magnetron te zetten). Kneed het tot een fijn deeg.

Verdeel het deeg in 4 – 5 stukken. Bestuif je werkblad dit keer niet met bloem. Vorm lange rollen van de stukken deeg, iets dikker dan een vinger, en snij die in stukjes van ongeveer 7 cm. lang.

Leg de rolletjes op een droge bakplaat en zet de plaat in een op 180ºC. voorverwarmde oven. Laat de lokumi 10 minuten bakken, verlaag dan de temperatuur naar 140ºC. en bak ze nog eens 15 minuten.

Zodra ze uit de oven komen rol je ze meteen door de poedersuiker. Laat ze afkoelen.

Lokumi sa kokosom
Lokum met kokos

3 eiwitten
3 el. poedersuiker
250 gr. boter
3 el. olijfolie
100gr gemalen kokos
1 zakje vanillesuiker
1 zakje bakpoeder
bloem
poedersuiker

Klop de drie eiwitten stijf met 3 el. poedersuiker. Maak de boter zacht in de magnetron en meng het erdoor. Doe er vervolgens 3 el. olie bij, de kokos, het zakje bakpoeder, de vanillesuiker en zoveel bloem als nodig is om een mooi glad deeg te krijgen. Kneed het allemaal maar eens flink door.

Verdeel het deeg in 4 – 5 stukken. Vorm elk stuk tot een lange rol, iets dikker dan een vinger, en snij het in stukken van 7 cm. Leg de rolletjes op een droge, dus niet ingevette, bakplaat.

Zet de plaat in een op 180ºC. voorverwarmde oven. Na 10 minuten verlaag je de temperatuur naar 140ºC. Bak ze een kwartiertje verder. Rol ze onmiddellijk door de poedersuiker en laat ze dan afkoelen.

De lokumi kun je bewaren in een afgesloten (plastic) doos.

 

Lokum
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *