Gerechten uit de keuken van Bosnië en Herzegovina
Uštipci
Oliebollen
Uštipci, ook wel uštipke, zijn in heel voormalig Joegoslavië een goede traditie. Het zijn eigenlijk gewoon oliebollen, maar dan doorgaans van een iets kleiner formaat en gemaakt van een deeg waarin zure room wordt verwerkt in plaats van bier of melk. Vaak worden de bollen gevuld, b.v. met appel of pompoen, maar die vulling hoeft zeker niet zoet te zijn. Ook kaas of vlees wordt regelmatig aangetroffen in de uštipke. De gewone, ongevulde uštipci eet je niet met poedersuiker, zoals wij dat doen, maar met allerlei uiteenlopende zaken als honing, kajmak, feta, confituur of nutella.
Voor een hele schaal vol van deze oliebollen – uštipci – hebben we nodig:
4 eieren
1 kop zure room
250 gr. bloem
1 zakje bakpoeder (12 gr.)
zout
olie om te frituren
Breek de eieren boven een kom. Klop ze samen met de room los en doe er geleidelijk de bloem, het bakpoeder en een snuf zout bij. Blijf kloppen tot je een glad beslag hebt. Laat het een half uurtje rusten.
Verhit de olie in een kleine pan. Doe steeds een lepel van het deeg in de olie en bak ze op een matige temperatuur. Zodra ze gaan kleuren draai je de ballen om. Mooi bruin en knapperig bakken.
Laat de oliebollen – uštipci uitlekken op keukenpapier.