Bosnische recepten      Gerechten uit de keuken van Bosnië en Herzegovina

 

Uštipci
Oliebollen

Uštipci, ook wel uštipke, zijn in heel voormalig Joegoslavië een goede traditie. Het zijn eigenlijk gewoon oliebollen, maar dan gemaakt van een deeg waarin zure room wordt verwerkt in plaats van bier of melk. Vaak worden de oliebollen gevuld, b.v. met appel of pompoen, maar die vulling hoeft zeker niet zoet te zijn. Ook kaas of vlees wordt regelmatig aangetroffen in de bollen. De gewone, ongevulde oliebollen eet je niet met poedersuiker, zoals wij dat doen, maar met allerlei uiteenlopende zaken als kajmak, feta, jam, nutella of eurocrem*.

*”Eurocrem takova” is een tweekleurige (bruin en witte) chocopasta met hazelnoot- en vanillesmaak. Wij kennen een dergelijk goedje als… precies: “…2 kleuren in 1 potti!”. Het spul wordt sinds 1972 gemaakt in Servië, inmiddels in een verbijsterende hoeveelheid van maar liefst 40 ton per jaar. Waar ze het allemaal laten???

Uštipci

4 eieren
1 kop zure room
250 gr. bloem
1 zakje bakpoeder (12 gr.) (droge gist)
zout
olie om te frituren

Breek de eieren boven een kom. Klop ze samen met de room los en doe er geleidelijk de bloem, het bakpoeder en een snuf zout bij. Blijf kloppen tot je een glad beslag hebt. Laat het een half uurtje rusten.

Verhit de olie in een kleine pan. Doe steeds een lepel van het deeg in de olie en bak ze op een matige temperatuur. Zodra ze gaan kleuren draai je de ballen om. Mooi bruin en knapperig bakken.

Laat de bollen uitlekken op keukenpapier.

 

Uštipci
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *