Bosnische recepten      Gerechten uit de keuken van Bosnië en Herzegovina

 

Pljeskavica

Een pljeskavica (“pljeskawietsa”) is een grote platte schijf gekruid gehakt die wordt gebakken op de grill, zeg maar het Balkan antwoord op de hamburger. Dun moet hij zijn, en met de diameter van minstens een gespreide hand.
In restaurants wordt pljeskavica gewoonlijk geserveerd met frietjes en/of djuvec rijst, een lepel ajvar en fijngesneden rauwe ui. Bij de stalletjes op straat krijg je je pljeskavica tussen een pitabroodje met wat salade naar keuze.

Pljeskavica

Voor dit recept voor pljeskavica hebben we nodig:
600 gr. rundergehakt
1 ui
1 ei
1 tl. paprikapoeder
1 teen knoflook
1 tl. oregano
zout en peper
1 tl. vegeta, of anders zout en evt. wat peper

Snij de ui in zo fijn mogelijke stukjes. Die bak je in wat olie goudbruin. Laat ze helemaal afkoelen. Doe het gehakt in een kom en rasp er de knoflook boven. Meng het gehakt met de afgekoelde uien en de rest van de ingrediënten: ei, paprikapoeder, oregano en vegeta. Laat het in de koelkast een uurtje of twee rusten. Beter nog een hele nacht.

Verdeel het gehakt in vier stukken en vorm er grote, platte schijven van, niet dikker dan 1 cm. Bak ze op een gloeiend hete plaat of gril, waarbij je er met je spatel voor zorgt dat de pljeskavica’s plat blijven en niet door de hitte te veel samentrekken. Bak ze aan beide zijden goudbruin en serveer de pljeskavica met flink wat flinterdun gesneden rauwe ui en een lepel ajvar, urnebes, kajmak of gewoon een kwak dikke, vette yoghurt. Frietjes en een salade erbij en het is weer feest.

 

Pljeskavica
download dit recept

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *