Gerechten uit de keuken van Bosnië en Herzegovina
Pire od bijelog graha
Puree van witte bonen
Deze romige puree van witte bonen en aardappelen is misschien niet zo heel erg goed voor de slanke lijn, maar wel overheerlijk als begeleider van een geroosterd stuk vlees van je barbecue en een stuk smakelijker dan het voorgebakken stokbrood uit de buurtsuper. De geweekte bonen worden gaar gekookte en samen met al even gaar gekookte aardappelen gepureerd, vervolgens gemengd met allerlei kruiden en wat gezond lekkere zaken als boter, room, melk en olie. Pep het wat op met een flinke snuf vers gemalen peper, zet het warm op tafel en gegarandeerd dat het een groot succes is op je zomerse bbq!
Voor deze puree van witte bonen hebben we nodig:
400 gr. witte bonen
400 gr. aardappelen
tijm
2 el. boter
½ dl. crème fraîche
½ dl. melk
1 el olijfolie
1 tl. vegeta of groentebouillon
zwarte peper
Week de bonen een nacht in water. De volgende dag kook je ze gaar. De aardappelen kook je in de schil. Laat ze even afkoelen en pel ze dan. Pureer de bonen en de aardappelen in een keukenmachine.
Meng de bonenpuree met een flinke snuf tijm, de boter, de room, de melk, olijfolie, vegeta (als je groentebouillon gebruikt mag er iets meer in dan een theelepel) en naar smaak vers gemalen zwarte peper. Eventueel nog wat bijspijkeren met een snuf zout.
Serveer de puree van witte bonen warm als bijgerecht bij geroosterd vlees.