Gerechten uit de keuken van Bosnië en Herzegovina
Razljevanka
Pannenkoek met yoghurt en room
Een razljevanka is een stevige en zeer voedzame pannenkoek van yoghurt, eieren en bloem, die bedekt met een laagje room in de oven wordt gebakken. Slank word je er niet van, wel heel gelukkig. Je reinste troostvoedsel is het, voor de duistere dagen.
Voor deze vertroostende razljevanka habben we nodig:
½ l. yoghurt
3 – 4 eieren
3 el. olie
½ zakje bakpoeder
een snufje zout
300 gr. bloem
evt. een scheutje melk
2 dl. zure room
Verwarm de oven voor op 170ºC.
Klop de eieren los in een grote schaal. Meng ze met de yoghurt, de olie, het bakpoeder, het zout en de bloem. Het moet een smeuïg beslag worden, net iets dikker dan een beslag voor pannenkoeken. Is het toch iets te dik uitgevallen, roer er dan een scheutje melk doorheen.
Verhit een ingevette bakvorm in de oven. Daar giet je het beslag in. Giet er meteen de room overheen en schuif het terug de oven in.
Bak de razljevanka in ongeveer een half uur mooi goudbruin.