Bosnische recepten      Gerechten uit de keuken van Bosnië en Herzegovina

 

Bamija
Rundvlees met okra

Bamija is niet alleen de naam van dit gerecht; het is ook de naam voor okra. Niet voor niets, want de groente speelt in deze stoofschotel de hoofdrol. Het rundvlees in dit recept wordt samen met uien en wortelen gestoofd tot het mooi zacht is. Tot zover is het een vrij alledaagse stoofvleespot, maar dat veranderd als de okra’s in de strijd worden geworpen. De apart gekookte okra’s, samen met wat kruiden, veranderen de wat fletse vleespot in een exotische stoofschotel met een heerlijke volle, zoete saus.

Rundvlees met okra

Okra moet je jong, zacht en vooral vers eten. Koop ze op de dag dat je ze klaarmaakt en alleen als ze helder groen zijn. Hebben ze bruine plekken, of zien ze er droog of kleurloos uit? Laat ze dan lekker liggen en maak iets anders.

Voor deze stoofschotel van rundvlees met okra hebben we nodig:
350 gr. rundvlees
50 gr. okra
1 ui
1 wortel
boter
azijn
zout
peperkorrels
1 el. cayennepeper
vegeta

Rundvlees met okra
Snij het vlees in kleine blokjes en bak het in 2 el. boter aan alle kanten goed bruin. Doe er de gesneden uien en de wortelen bij en bak verder tot de uien zacht worden. Giet er wat water bij, net genoeg zodat het vlees onder staat, breng het aan de kook en laat het op een heel zacht vuurtje pruttelen tot het vlees zacht is.


Kook ondertussen de okra’s in water met een of twee el. azijn, ongeveer 15 minuten. De azijn is nodig om te zorgen dat de okra niet uit elkaar valt en niet gaat plakken.

Rundvlees met okra
Wanneer het vlees bijna gaar is doe je er de (uitgelekte) okra bij, een theelepel zout, wat peperkorrels en een eetlepel cayennepeper. Kook het nog eens 15 minuten op een lage temperatuur. Tegen het einde kruid je het met een eetlepeltje vegeta.


Eet brood of proja bij dit potje rundvlees met okra. Lekker soppen in de zoete, dikke saus.

 

Rundvlees met okra
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *