Bosnische recepten      Gerechten uit de keuken van Bosnië en Herzegovina

 

Šiš ćevap
Shish kebab

Het is een van de populairste Bosnische gerechtjes, deze shish kebab: spiezen van vlees, in dit geval lams- of kalfsvlees. Maar pas op: de spiezen worden in dit recept niet geroosterd boven een vuurtje, maar gekookt in een bouillon van kruiden en groenten. Het resultaat is vlees dat niet alleen boterzacht is, maar dat bovendien een volle, rijke smaak krijgt door de uitwisseling van sappen, met een al even smakelijke saus. Laat je barbecue dus maar in de schuur staan, want hier kunnen die zwartgeblakerde, half-verkoolde spiezen niet tegenop.

Shish kebab

Voor onze Bosnische shish kebab hebben we nodig:

800 gr. lams- of kalfsvlees
500 gr. rode ui
2 wortelen
1 peterseliewortel
1 kleine pastinaak
een handje hele peperkorrels
zout
selderijblad
peterselie
½ tl. heet paprikapoeder
8 spiezen van 15 cm. lang

Shish kebab
Snij het vlees in blokjes en de ui in even grote stukken. Die prik je om en om aan de spiesjes. Begin en eindig met een stukje vlees. Leg de kebabs in een pan. Snij de groenten in stukken en doe ze erbij, samen met de peperkorrels, een snuf zout, het gehakte selderij- en peterselieblad en het paprikapoeder. Giet er zoveel kokend water (uit de waterkoker) overheen dat het net allemaal onder staat, breng het snel opnieuw aan de kook. Laat de shish kebab op een laag vuurtje heel rustigjes pruttelen tot het vlees boterzacht is. Met kalfsvlees duurt dat zeker zo’n twee uur; lamsvlees heeft iets minder tijd nodig.

Shish kebab
Serveer de kebabs met knapperig brood. Het vocht waarin ze zijn gekookt dient als saus, eventueel gezeefd en wat ingekookt.

 

Shish kebab
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *