Gerechten uit de keuken van Bosnië en Herzegovina
Kolač sa bundevom i orasima
Taart met pompoen en walnoten
Het is een klassieker in alle landen van het voormalige Joegoslavië, dit smakelijke gebak van pompoen, worteltjes en walnoten. Met het glazuurlaagje van roomkaas, boter en suiker ziet deze taart er extra feestelijk uit.
Voor deze taart van pompoen en walnoten hebben we nodig:
200 gr. bloem
2 tl. bakpoeder
1 el. kaneel
200 gr. suiker
4 eieren
350 ml. olie
275 gr. gehakte walnoten
300 gr. fijn geraspte pompoen
100 gr. fijn geraspte wortelen
100 gr. roomkaas
40 gr. boter
100 gr. suiker
1 – 2 zakjes vanillesuiker
Verwarm de oven voor op 220º C.
Zeef de bloem boven een kom en meng het met de kaneel en het bakpoeder.
Klop de eieren los met de suiker en meng daar de olie, het bloem/kaneel/bakpoeder-mengsel en de gehakte noten onder. Rasp er de pompoen en de wortelen boven. Meng alles goed. Vet een bakblik van ø28 cm. in met olie en bestrooi het lichtjes met wat bloem. Giet het beslag in de vorm en zet het in de voorverwarmde oven. In ongeveer 50 minuten bak je de taart gaar. Controleer het even met een houten prikker: als die er weer droog uitkomt is de taart goed.
In een steelpannetje meng je de roomkaas, boter, suiker en vanillesuiker. Laat het op een heel zacht vuurtje smelten en giet het over de afgekoelde taart.