Gerechten uit de keuken van Bulgarije
Огретен с картофи и сирене – Ogreten s kartofi i sirene
Gratin van aardappelen en sirene
Deze aardappelgratin met feta (of beter gezegd: sirene) is in feite een doodgewone aardappelgratin, maar dan op zijn Bulgaars. In plaats van room gebruiken we yoghurt, dus maken we onszelf wijs dat het eigenlijk best een gezonde aardappelgratin is. De eieren en de kaas nogen we wegstrepen, want die gaan ook in een geowne aardappelgratin, toch?
Voor deze Bulgaarse aardappelgratin met feta en yoghurt hebben we nodig:
1 kilo vastkokende aardappelen
200 gr. sirene (“feta” van koemelk)
3 eieren
2 dl. yoghurt
50 gr. geraspte harde kaas, b.v. gruyère
1 teen knoflook
olie
zwarte peper
Verwarm de oven voor op 180ºC.
Was de aardappelen en kook ze in de schil gaar. Laat ze even afkoelen, pel ze en snij ze in schijfjes.
Snij het knoflookteentje in de lengte doormidden en wrijf daarmee een ovenschotel in. Vet de schotel daarna lichtjes in met wat olie.
Verdeel de aardappelen over de ovenschaal en verkruimel er de feta overheen.
Klop de eieren los samen met de yoghurt en wat vers gemalen peper. Giet het over de aardappelen. Bestrooi het geheel met de geraspte kaas en zet het in een matig warme oven (180ºC.) gedurende 25 minuten.