Gerechten uit de keuken van Bulgarije
Картофени топчета – Kartofjeni toptsjeta
Aardappelkroketten met spek
Aardappelkroketten met spek omwikkeld en gebakken in de olie. Is dat nou echt Bulgaars? Wij durven het niet te zeggen. Wat in ieder geval wel echt Bulgaars lijkt, dat is de kruiderij: geen kaas of mosterd, zoals meestal in receptjes met aardappelkroketten, maar yoghurt, paprikapoeder en munt. Bulgaars of niet, hze zijn in ieder geval wèl ècht lekker. Wil je er nog een schepje bovenop doen, dien de aardappelkroketjes dan op met war met munt gekruide stevige yoghurt, of met een schaaltje lutenitsa.
Voor deze -al dan niet Bulgaarse- aardappelkroketten met spek hebben we nodig:
750 gr. bloemige aardappelen
2 eierdooiers
2 el. stevige, volle yoghurt (10% vet)
1 tl. scherp paprikapoeder
1 tl. gedroogde munt
zout en peper
1 el. bloem
100 gr. bacon, in dunne plakjes
stevige yoghurt (10% vet)
zout en peper
gedroogde munt
Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. Werk ze door een aardappelpers en laat het afkoelen. Meng de aardappelen dan met de yoghurt, paprikapoeder, munt, zout en peper, een eetlepel bloem en de twee eierdooiers. Laat het mengsel in de koelkast even opstijven.
Draai er balletjes van, haal ze lichtjes door de bloem en omwikkel ze met een plakje spek, dat je vast steekt met een prikkertje.
Bak de aardappelkroketten met spek in ruim olie in de koekenpan rondom bruin en krokant.
Meng de yoghurt met een snufje zout, flink wat zwarte peper en wat munt naar smaak. Dien de aardappelkroketten op met de yoghurt. Ook lekker met bijvoorbeeld lutenitsa.