Gerechten uit de keuken van Bulgarije
Картофена супа с кисело мляко – Kartofena supa s kiselo mlyako
Aardappelsoep met yoghurt
Aardappelsoep, dat kennen we wel, vooral van onze oosterburen. Een stevige soep die staat als een huis, met flink wat spek en een paar worstjes. Aardappelsoep met yoghurt, zonder de spek, dat is weer eens iets anders. In dit eenvoudige maar smakelijke Bulgaarse recept voor aardappelsoep wordt de soep gebonden met een ei en een paar lepels stevige, volvette yoghurt. Dat maakt deze vegetarische soep niet alleen romig, maar geeft ze ook een klein, prettig zuurtje. De soep wordt gekruid met dille en een scheutje wijnazijn. Ook alweer iets anders.
Bulgaarse aardappelsoep met yoghurt, dat maak je met:
2 el. boter
1 ui
2 el. griesmeel
1½ l. groentebouillon (mag ook van een blokje)
5 – 6 aardappelen
1 wortel
peterselie
dille
zout en peper
1 scheutje wijnazijn
1 ei
3 – 4 el. dikke yoghurt (10% vet)
Verhit de boter in een pan. Snipper de ui en bak ze in de boter heel rustigjes glazig. Strooi er dan het griesmeel over en bak het al omscheppend even mee. Doe er nu de groentebouillon bij en breng het aan de kook.
Ondertussen schil je de aardappelen. Snij ze in kleine blokjes en rasp de wortel. Die gaan in de soep. Kruid het met zout en peper, een scheutje azijn, een handje gehakte peterselie en een beetje dille. Laat het allemaal zachtjes koken tot de aardappelen gaar zijn en uit elkaar vallen. Zet het vuur nu uit.
Klop het ei los met de yoghurt in een ruime kom. Giet er een paar lepels van de hete soep bij en roer het glad. Dit mengsel roer je weer door je soep.
Schep de aardappelsoep op borden en garneer ze met een lepel yoghurt en een toefje dille.