Bulgaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Bulgarije

 

Меден маков сладкиш – Meden makov sladkisj s kajsii
Honing-maanzaadtaart met abrikozen

Maanzaad kennen we in Nederland vooral als dat spul op die harde broodjes dat altijd tussen je tanden gaat zitten. Jammer, want maanzaad is heel wat veelzijdiger dan dat. In Centraal- en Oost-Europa wordt het dan ook veelvuldig gebruikt in brood, gebak en in zoete deeggerechten. Zo ook hier in deze heerlijke Bulgaarse abrikozentaart.

We maken een beslag van bloem, boter, honing, eieren en maanzaad. Dat gieten we in een bakvorm en daarop leggen we halve abrikozen, lekker knus tegen elkaar aan. Daarover sprenkelen we een mengsel van kwark, boter en suiker, en het enige wat we dan nog hoeven te doen is de taart -of moeten we het een cake noemen?- in de oven te schuiven en te wachten tot hij er weer goudbruin uit komt. Zoals je ziet: ook vandaag weer een vrij eenvoudig recept met een minimum aan werk en een maximum aan resultaat. Abrikozentaart met maanzaad.

Abrikozentaart met maanzaad

Voor deze smakelijke abrikozentaart met maanzaad hebben we nodig:
220 gr. boter
180 gr. honing
4 eieren
100 gr. gemalen maanzaad
200 gr. volkorenbloem
1 tl. bakpoeder

1 kg. verse abrikozen
50 gr. hüttenkäse/cottage cheese
100 gr. bloem
2 el. suiker
1 zakje vanillesuiker
slagroom voor het opdienen

Abrikozentaart met maanzaad
Verwarm je oventje voor op 180ºC.


Laat 200 gr. van de boter zacht worden. Meng het met de honing en de eieren, het volkorenmeel, het maanzaad en het bakpoeder. Mix het tot een glad beslag. Vet een bakvorm in met wat boter en giet daar het beslag in.

Abrikozentaart met maanzaad
Snij de abrikozen doormidden en haal de pit eruit. Leg de helften met de bolle kant naar beneden op het deeg in de bakvorm, dicht tegen elkaar aan.


Meng de bloem met de plattekaas, de suiker, de vanillesuiker en de resterende 20 gram boter. Meng het met je handen tot een kruimelig mengsel. Verdeel dat regelmatig over de taart en schuif hem in de voorverwarmde oven. Bak de taart in 40 minuten gaar en goudbruin.


Serveer deze Bulgaarse abrikozentaart lauw met een flinke dot slagroom erbij.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *