Bulgaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Bulgarije

 

Меден маков сладкиш – Meden makov sladkisj s kajsii
Honing-maanzaadtaart met abrikozen

Maanzaad kennen we in Nederland vooral als dat spul op die harde broodjes dat altijd tussen je tanden gaat zitten. Jammer, want maanzaad is heel wat veelzijdiger dan dat. In Centraal- en Oost-Europa wordt het dan ook veelvuldig gebruikt in brood, gebak en in zoete deeggerechten. Zo ook hier in deze heerlijke Bulgaarse abrikozentaart.

220 gr. boter
180 gr. honing
4 eieren
100 gr. maanzaad
200 gr. volkorenbloem
1 tl. bakpoeder

1 kg. verse abrikozen
50 gr. hüttenkäse/cottage cheese
100 gr. bloem
2 el. suiker
1 zakje vanillesuiker
slagroom voor het opdienen

Verwarm je oventje voor op 180ºC.

Laat 200 gr. van de boter zacht worden. Meng het met de honing en de eieren, het volkorenmeel, het maanzaad en het bakpoeder. Mix het tot een glad beslag. Vet een bakvorm in met wat boter en giet daar het beslag in.

Snij de abrikozen doormidden en haal de pit eruit. Leg de helften met de bolle kant naar beneden op het deeg in de bakvorm, dicht tegen elkaar aan.

Meng de bloem met de plattekaas, de suiker, de vanillesuiker en de resterende 20 gram boter. Meng het met je handen tot een kruimelig mengsel. Verdeel dat regelmatig over de taart en schuif hem in de voorverwarmde oven. Bak de taart in 40 minuten gaar en goudbruin.

Serveer deze Bulgaarse taart lauw met een flinke dot slagroom erbij.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *